Britanski naučnici proučavaju povezanost koronavirusa i imunološkog sistema

Naučnici
Foto: Shutterstock

Kako još uvek nije u potpunosti jasno na koji način ljudski imunološki sistem reaguje na koronavirus, naučnici iz 17 istraživačkih centara u Velikoj Britaniji nastoje da pronađu odgovore na pitanja o tome koliko traje imunitet nakon zaraze i zbog čega je toliko teških slučajeva infekcije, prenosi N1.

Novoosnovani britanski Imunološki konzorcijum (UK-CIC) koji se bavi koronavirusom kaže da će proučavanjem ljudskog imuniteta doprineti borbi protiv epidemije, piše BBC.

Za tu svrhu ustanova je od Britanskog centra za istraživanje i inovacije i Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja dobila 6,5 miliona funti.

Virusolog i imunolog, profesorka Mala Majni sa Univerzitetskog koledža u Londonu, koja vodi istraživački tim, kaže da „odgovor našega imunološkog sistema na virus određuje kako ćemo reagovati kad se njime zarazimo“.

„Od toga zavisi koliko ćemo se ozbiljno razboleti kada dobijemo akutnu infekciju, koliko ćemo dugo biti zaštićeni nakon infekcije i kako ćemo reagovati na vakcinu. Ključna reakcija na virus je u našem imunološkom sistemu“, kaže profesoka Majni.

Od pojave virusa naučnici se takmiče s ciljem da što pre otkriju na koji način naš organizam reaguje na infekciju.

Blage do umerene slučajeve zaraze koronvirusom profesorka Majni naziva „školskim udžbeničkim primerom“ odgovora imunološkog sistema.

„Izgleda da svi ključni delovi tog složenog imunološkog sistema u ovom slučaju zajedno dobro funkcionišu“, smatra ona.

Teži slučajevi  

Konzorcijum stručnjaka se nada da će uspeti da otkrije ulogu imunološkog sistema i u težim slučajevima zaraze.

Traže i odgovor na pitanje o tome koliko traje imunitet nakon „preležane“ infekcije.

Ove nedelje naučnici iz Hong Konga evidentirali su prvi slučaj ponovne zaraze kod jednog pacijenta.   Profesor Pol Mos, jedan od članova konzorcijuma i stručnjak sa Univerziteta u Birmingemu kaže da se radi o “ jednom od million slučajeva „.

Prisutna je i zabrinutost da imunitet na koronavirus vremenom postepeno opada.

Ali činjenica da zaražena osoba iz Hong Konga tokom druge infekcije nija pokazivala nikakve simptome ukazuje na to da bi stečeni imunitet mogao da bude efikasan u sprečavanju ponovnog razvoja bolesti.

Članovi konzorcijuma će istraživati i da li su neki ljudi jednostavno imuni na virus, čak i ako mu nisu nikada bili izloženi.

Nekoliko ranije sprovedenih studija pokazalo je da prethodna izloženost nekom od koronavirusa koji izazivaju običnu prehladu omogućava imunološkom sistemu da prepozna i novi koronavirus.

Profesor Mos kaže da je ključno pronaći odgovor na sledeće pitanje – da li vas zaraza drugim, blagim koronavirusima, može zaštititi od toga da obolite od kovida-19 ili će bolest upravo zbog toga biti još teža.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.