V. Dečani: Kosovska vlada krši prava SPC, zato je i prekinuta komunikacija

visoki dečani
FOTO: KoSSev

Otvorena etnička i verska diskriminacija prema našoj Crkvi nanosi štetu svim građanima Kosova, oglasio se danas manastir Visoki Dečani, navodeći da je SPC na Kosovu upozorila međunarodne predstavnike na potrebu stvaranja posebnih mehanizama zaštite.

Dan nakon što je Eparhija raško-prizrenska saopštila da su sveštenici i vernici sprečeni da održe liturgiju u hramu Hrista Spasa u Prištini, iz manastira Visoki Dečani ukazali su na to da kosovska vlada ne poštuje odluke suda i potpisane sporazume koje garantuju EU i OEBS a koji se odnose na SPC na Kosovu.

Usled toga, kako navode, SPC je upozorila međunarodne predstavnike na potrebu za stvaranjem posebnog mehanizma zaštite.

„Zbog neviđenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda protiv naše zajednice Srpska Pravoslavna Crkva na Kosovu je prekinula kontakte sa kosovskim vlastima. Otvorena etnička i verska diskriminacija prema našoj Crkvi nanosi štetu svim građanima Kosova“, naveli su ujedno iz Visokih Dečana.

Iz manastira su ukazali i na juče objavljen izveštaj Stejt departmenta o verskim slobodama na Kosovu.

Stejt Department je kritički ocenio situaciju sa nesprovođenjem odluke kosovskog Ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani, kao i kršenje dogovora o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone ovog manastira, poručili su.

Kosovska strana i dalje ponavlja da prava crkve nisu ugrožena, te da je kosovski premijer zatražio zajednički dijalog, ali da tako nešto zapravo odbije crkva.

Osim toga, protive se, kako oni to vide, „uslovljavanju Kosova“.

Takođe, u kosovskoj javnosti se često širi negativna slika. A neretko se i uz crkvu povezuje i režim u Beogradu u negativnom kontekstu, kao i to da se spominje čak i Slobodan Milošević.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.