Vučić o sastanku u Briselu: Držaću se svega što sam rekao; Ili rešavate pitanje ZSO ili hvala vam, to je to

„Svi oni znaju da je suština Zajednica srpskih opština – ili ćete da pristupite reševanju problema ZSO ili hvala vam, to je to“, svega nekolko dana uoči susreta na visokom nivou, poručio je srpski predsednik.

Aleksandar Vučić posetio je večeras Sajam turizma koji se održava u Beogradu. Nakon što je obišao više štandova, obratio se medijima.

Upitan o predstojećem susretu sa Kurtijem u Briselu, odnosno da li bi prihvatanje predloga Evropske unije trebalo da se ozvaniči u pisanoj formi, Vučić kaže „polako“.

Sa druge strane, podcrtava da Srbija ostaje na ranije postavljenim crvenim linijiama.

Kaže da je „brižan“ i da je „mnogo teških noći pred nama“, ali da će Srbija da se drži onoga o čemu je govorio na ovomesečnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu – „ma šta da bude i kako god da bude“.

Vučić je na ovoj sednici kazao da je Ustav Srbije za njega Sveto pismo i da zna koje mu nadležnosti on daje, te da kapitulacija i predaja nisu opcija.

„Ako dođe do toga da Kosovo treba da uđe u UN znam šta ću da učinim. Ne postoji izbor Vučić ili Srbija. Vučić je uvek na strani Srbije, izabraću Srbiju, a Vučić nije važan“, poručio je tada srpski predsednik.

Govoreći o evropskom predlogu, sa druge strane, kazao je da će Srbija da „razgovara i pregovara čak i o najlošijim papirima, jer nema pravo da ponovi iskustva iz prošlosti“. Naglasio je da pre evropskog plana, mora da se formira ZSO, te da tu nema šta više da se pregovara.

Sa druge strane, kazao je da ga brine to da će Priština da traži da se razgovara o ovoj temi kako bi smanjila nadležnosti.

Vučić je večeras upitan i o tome da li se obraćao međunarodnim zvaničnicima u pisanoj formi u vezi sa izgradnjom policijskih baza na Severu i kakve je odgovore dobio?

Kaže da je lično razgovarao sa predstavnicima KFOR-a, ali i izaslanikom EU, Miroslavom Lajčakom, visokim predstavnikom, Žozepom Boreljom i drugim međunarodnim predstavnicima sa kojima se sastajao.

„A znam da smo u pisanoj formi, od Srpske liste do Kancelarije za KiM, bukvalno na sve adrese to slali. Čak mislim da sam sam potpisao nekoliko tih pisama, mislim čak i predstavnicima država nepriznavača“, rekao je Vučić.

Srpski predsednik je večeras upitan i o navodnoj Lajčakovoj izjavi – da je dostavljen spisak Beogradu i Prištini o neispunjenim zahtevima iz 2013. godine.

„Nije to meni rekao, ali valjda ću i ja da dobijem nešto pre ponedeljka“, smatra Vučić.

Očekuje i da će Beogradu biti rečeno da pitanje energetike još uvek nije završeno.

Vučić nije hteo večeras da objašnjava „koliki je to problem – da li će da daju licencu, pa oduzimaju licencu za distributivna prava ili ne.

„Ali svi oni znaju da je suština Zajednica srpskih opština. Ili ćete da pristupite rešavanju problema ZSO ili hvala vam, to je to“, dodaje Vučić.

Kaže da tu nema velike filozofije, ali i priznaje da situacija nije jednostavna.

„Sve ovo je predstava u kojoj suštinski, na kraju, pritisak ide na nas, ali nije prvi put ni u istoriji, ni u poslednjih 10-11 godina“, ocenio je.

Ipak, kaže da je na Srbiji da čuva mir, bude spremna na kompromise, ali i da „svoju zemlju nikome ne damo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.