Vučić o sastanku sa petorkom: Jedan od najvažnijih, ali ih interesuje kako da se Srbija odrekne Kosova

Vučić davos
FOTO: RTS/Printscreen

Predsednika Srbije sutra očekuje jedan od najvažnijih sastanaka i veoma teški razgovori sa „velikom petorkom“. Njih, međutim, ne interesuje toliko položaj Srba, koliko da se Srbija odrekne Kosova, tvrdi srpski predsednik.

Aleksandar Vučič kazao je danas iz Davosa za RTS da je na Svetskom ekonomskom forumu u ovom gradu govorio o „lažnim optužbama“ i kampanji protiv Srbije, tj. navodima da će „ruske sluge iz Beograda da napadnu sve u regionu“.

Vučić kaže da mu niko nije rekao – izvinite, zbog takvih navoda.

Tvrdi i da se na ovom forumu trudio da racionalizuje stvari, iako je to tamo „uvek teško“.

A teško je, zbog toga što je u reč o „klubu istomišljenika“.

„Svi oni koji nisu, u stvari su izuzeci koji samo potvrđuju pravilo – i po pitanju rusko-ukrajinske krize gde nema nimalo realnog i racionalnog pristupa, već prosto je ideološki zasnovano, ali i po pitanju KiM, gde takođe niko ne želi da čuje ni šta kaže međunarodno pravo, ni kakve rezolucije postoje već imaju njihov interes i njihovu silu i to je to“, kaže Vučić.

Predsednik Srbije saopštio je da u Davosu nije razgovarao sa kosovskim premijerom, koji je takođe učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu.

„Nisam imao priliku, mi razgovaramo u Briselu, ne znam ni šta da razgovaram sa njim“, rekao je Vučić.

Ujedno kaže da zbog Chatham House rule ne sme da govorim o tome šta je Kurti rekao:

„Bilo bi interesantno – možda će se jednog dana naći neko mesto u nekoj knjizi, pa bar da parafraziram. Ali možete da mislite“, rekao je Vučić novinarki.

U Beogradu i Prištini sutra stižu specijalni predstavnici EU i SAD – Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, zajedno sa savetnicima Nemačke, Francuske i Italije.

Vučić kaže da predstoji jedan od najvažnijih sastanaka o Kosovu, te da očekuje vrlo teške razgovore.

„Nadam se da će biti pomaka i da će razgovori biti malo manje teški od onoga što očekujem, ali to je samo moje pusto nadanje“, kazao je Kurti.

Sa druge strane, kada je reč o situaciji u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu, Vučić kaže da međunarodne zvaničnike više interesuju integracije Prištine.

„Što se tiče naroda na KiM, ne mislim da to njih posebno interesuje, njih interesuje kako Kosovo da bude primljeno u sve međunarodne organizacije, to je smisao i kako Srbija da se odrekne Kosova. Da sve bude jasno, nije to neka velika tajna“, kaže Vučić.

Vučić je ujedno komentarisao izjavu specijalnog izaslanika Nemačke, Manuela Saracina, koji je kazao da je stav Berlina da Srbija ne može da postane članica EU ukoliko ne prizna Kosovo. Saracin je ujedno kazao da se zalaže za učešće Srba u kosovskim institucijama.

Vučić tvrdi da se i on sam zalaže za učešće Srba u kosovskim institucijama, te podseća da su oni bili deo institucija. Međutim, kaže da su neki ljudi u međuvremenu počeli da krše Briselski sporazum.

„To su oni koji su imali podršku zemlje odakle dolazi Saracin. Istovremeno su počeli da hapse Srbe ni zbog čega, da ih optužuju za terorizam iako nisu imali čakiju kod sebe, a kamo li neko oruđe ili oružje. Počeli su da zabranjuju pravo ljudima da izlaze na birališta, da glasaju – elementarna demokratska, ljudska prava. Počeli su da zauzimaju opštinske izborne komisije na silu specijalnim jedinicama, da bi 12 sati posle toga otkazali te iste izbore, što su takođe znali pre toga“, kaže Vučić.

Dodaje da je Priština počela i da „izmišlja trikove kako bi izazvala incidente i novu provokaciju“ vezano i za lične karte i tablice.

Vučić podseća da je uslov Srba za ulazak u kosovske institucije formiranje Zajednice srpskih opština, te konstatuje da ona još uvek nije formirana.

„Ja sam siguran da Saracin zna šta su uslovi za ulazak u institucije, a sada, to što malo više voli da bude na drugoj strani nije ništa neočekivano, a posebno ili svakako nije ništa novo“, rekao je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.