Vučić o INTERPOL-u: Nije im glupa odluka; Dva pitanja za „moćne“


Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, zatražio je danas od EU da se izjasni po pitanju onoga što se dogodilo prekjuče u zgradi kosovskog Ministarstva infrastrukture u kojima se odvijalo brojanje glasova za kosovske parlamentarne izbore pristigle iz Srbije, kada je nekoliko službenika CIK-a nakon kontakta sa glasovima iskusilo zdravstvene tegobe u vidu svraba, crvenila kože i mučnine, što je Vučić okarakterisao kao „lažno trovanje na nacionalnoj osnovi“ sa ciljem „da se ukinu Srbi“.

Tri dana nakon što su prištinski mediji javili da je došlo do navodnog „trovanja“ 11 službenika CIK-a koji su bili zaduženi za brojanje glasova koji su stigli iz Srbije, i dalje nema službenih informacija o tome šta je izazvalo zdravstvene tegobe kod ovih službenika. Osim izjave portparolke Evropske komisije, Maje Kocijančič, koja je rekla da ova institucija čeka na rezultate zvanične istrage, nema ni reakcija predstavnika međunarodne zajednice.

Kocijančič je, međutim, rekla i da Izborna posmatračka misija Evropske unije (EOM EU), i dalje pomno prati izborni proces na Kosovu, a da će EOM EU pratiti i proces brojanja uslovnih i glasova van Kosova, potvrdila je bila i glavna posmatračica ove misije, Viola fon Kramon Taubadel, na konferenciji dan nakon izbora.

„Moje pitanje za Evropsku uniju i gospođu Kocijančič, pošto sam video juče izjavu da su budno pratili sva dešavanja po pitanju koverti i trovanja, iako su prištinski lekari potvrdili da nema toksičnih elemenata i trovanja niti bilo čega sličnog. A, pritom su držali zaključane članove Centralne izborne komisije srpske nacionalnosti u nekakvim kafićima i otimali im dokumenta, lagali ceo svet kako su Srbi teroristi i nekoga truju… Pa pitam samo Evropsku uniju i gospođu Kocijančič kada će reagovati posle tog budnog praćenja i motrenja i hoće li reći nešto da bi Srbi i Srbija bili zaštićeni od takvih silnih i beskrupuloznih laži“.

Osnovni tim pete po redu misije EOM EU čine 9 analitičara i 18 dugoročnih posmatrača raspoređenih širom Kosova. Pored njih, ukupno 36 kratkoročnih posmatrača, kao i delegacija članova Evropskog parlamenta i predstavnici država članica EU u Prištini, pridružili su se misiji neposredno pre dana izbora. Procese glasanja i brojanja 6. oktobra posmatralo je oko 100 posmatrača iz država članica EU, Norveške i Švajcarske.

Pitanje i za Veliku Britaniju zbog fotografije sa zastavom Albanije
Kurti i Abot
Foto: RTK

Imao je i pitanje za predstavnike Velike Britanije čiji se ambasador, Nikolas Ebot, susreo u Prištini sa Aljbinom Kurtijem i tom prilikom se fotografisao sa njim pored albanske zastave, a to je „da li će prihvatiti da na zvaničan susret odu sa nekim od predstavnika bilo koje zemlje, a da između njih stoji zastava treće suverene države“.

Ovaj diplomatski čin ambasadora Britanije u Prištini predsednik Srbije vidi kao „promenu u politici velikih sila“ koje sada prihvataju da je Kurti kandidat za premijera Albanije, ne Kosova, rekao je Vučić danas novinarima.

Ranije tokom ovog meseca, ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, i ambasador Nemačke u Prištini, Kristijan Helt, takođe su se sastali sa Kurtijem, ali su odbili da se fotografišu pored albanske zastave u njegovoj kancelariji.

O INTERPOL-u: Nije im glupa odluka

Po pitanju povlačenja zahteva Kosova da se na Generalnoj sednici INTERPOL-a glasa o njihovom zahtevu za članstvo, Vučić kaže da je generalno pesimističan, ali da je u ovom slučaju bio ubeđen u pobedu.

„Ne volim te prevelike reči, da se seirimo i da se radujemo jer nismo strateški rešili problem. To je jedna mala taktička pobeda, važna za nas i oni su videli kako bi to izgledalo i mislim da bi taj rezultat bio nepovoljniji za njih nego prošli put. Toga su se plašili i zato su odustali“, objasnio je Vučić novinarima.

Dodaje da je Kosovo donelo ovu odluku zato što „trend nije bio povoljniji“ u odnosu na prošlogodišnje glasanje u Dubaiju i zato što bi „njihovi građani videli koliko su u međuvremenu izgubili podrške u međunarodnoj zajednici“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.