Kurti: Albanija i Kosovo da rade za bolji položaj Albanaca u Preševskoj dolini

Lider pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je, tokom sastanka sa predsednikom opštine Preševo, Šćiprimom Arifijem, da Albanija i Kosovo „ubuduće treba više zajedno da rade na unapređenju položaja Albanaca, naročito onih koji žive u preševskoj dolini“.

Kurti je tokom prvog zvaničnog sastanka nakon kosovskih izbora sa Albancima iz Preševa i Bujanovca, rekao da institucije Kosova i Albanije ubuduće treba da budu više posvećene Albancima koji žive u drugim zemljama i da se zajedno više za njih zalažu, „u cilju povećanja zaposlenosti i smanjenja imigracije, povećanja kvaliteta obrazovanja i ostvarenja ljudskih i manjinskih prava“.

On je ocenio da će pobeda Samoopredeljenja na izborima „dovesti do ispunjenja istorijskih napora Albanaca za ostvarivanje dostojanstvene politike ravnopravnosti“ i dodao da to „već može da se oseti na svim poljima“, preneli su prištinski mediji.

Predsednik opštine Preševo, Šćiprim Arifi, je na sastanku u Prištini ocenio da „rezultati glasanja na poslednjim izborima na Kosovu pokazuju da se povećava poverenje građana u politiku promene“, kao i da je to „dobra stvar i za Kosovo i za sve Albance“.

U prvoj zvaničnoj poseti Prištini nakon izbora 6. oktobra bili su i zamenik predsednika opštine Preševo, Armend Aliu, kao i predsednik bujanovačkog ogranka Alternative za promene, Arben Pajaziti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.