EOM EU: Izborni proces u srpskim sredinama ispod međunarodnih standarda

Foto: CBS, caption

Prema preliminarnim zaključcima Izborne posmatračka misije EU (EOM EU) minuli izbori su bili dobro organizovani i transparentni, izborni dan je protekao u dobrom redu, a pozitivno ocenjuju i proces glasanja i prebrojavanja glasova. Međutim, ova misija je iznela i kritike na račun netransparentnosti procesa finansiranja kampanje, nekredibilnosti biračkih spiskova i neuređenosti perioda pre kampanje. Što se srpskih sredina tiče, EOM EU je izneo veći broj kritika, navodeći da je zastrašivanje ukaljalo okolnosti u kojima se odvijala kampanja. Kritike su iznete i na račun kosovskog javnog servisa i Nezavisne komisije za medije, a od neregulisanog internet sadržaja EOM EU izdvaja Fejsbuk stranice koje sponzorišu sadržaje koji su okarakterisani kao „prljave kampanje“.

„Kampanja je bila živahna i takmičarskog duha, a kandidatima je u većem delu Kosova bilo dozvoljeno da slobodno vode kampanju. Ipak uslovi u kojima se odbijala kampanja u srpskim sredinama je bila ukaljana zastrašivanjem koja je targetirala kandidate koji nisu pripadali Srpskoj listi i njihove podržavaoce. Zloupotreba javnih resursa i nedostatak transparentnosti kada je u pitanju finansiranje kampanje stvorili su nejednake izborne uslove širom Kosova,“ navodi glavna posmatračica EOM EU Kramon-Taubadel.

Precizirala je da su i lokalne ali i centralne vlasti zloupotrebljavali svoje službene položaje, kao i javne budžete u kampanji, čime su ugrozili slobodu izbora glasača.

„U zajednici kosovskih Srba, partije koje su se nadmetale sa Srpskom listom, nisu uspele da pokrenu efikasne kampanje, delom zbog zastrašivanja kandidata, njihovih porodica i glasača uopšte. Opštine koje su kontrolisane od strane Srpske liste kao i Vlada Srbije dale su uputstvo kosovskim Srbima da glasaju samo za Srpsku listu, dok su njihovi protivnici označeni kao antisrpski. Ovim je ograničeno fundamentalno pravo slobode govora, okupljanja i zastupanja, i samim tim izborni proces za kosovske Srbe nije ispunio međunarodne standarde,“ navodi Kramon-Taubadel.

Od sistemskih problema, najozbiljnije nedovoljno nadgledanje finansija stranaka

Iznela je i nekoliko primedbi na ono što EOM EU vidi kao sistemske probleme u organizaciji izbora, a to su – sazivanje vanrednih izbora u kratkom roku, neregulisan period pre kampanje, nedostatak transparentnosti i nadgledanja načina na koje se kampanje finansiraju, kao i to što su ključni aspekti procesa regulisani samo u podzakonskim aktima.

Kada je finansiranje kampanja u pitanju, neki od problema uključuju i činjenicu da se nadgleda finansiranje samo u toku 10 dana trajanja kampanje, dok je ovoj misiji prijavljeno i da neke partije kompenzaciju velikim donatorima obezbeđuju kroz proces javnih nabavki.

Mediji i sponzorisane Fejsbuk stranice koje sponzorišu prljavu kampanju

Ocena EOM EU je da je sloboda medija bila poštovana, te da su mediji obezbedili javnosti informacije o najrazličitijim političkim stavovima tako što su obezbedili balans u izveštavanju i organizovali debate kandidata.

Međutim, kako Kramon-Taubadel kaže, pojedini televizijski mediji su prekršili pravila u vezi sa plaćenim reklamiranjem i tokom debata emitovali sadržaje drugih političkih subjekata.

„Nezavisna komisija za medije u najvećoj meri nije uspela da odgovori na kršenja izbornih pravila od strane televizijskih medija tokom kampanje,“ jedna je od primedbi ove misije.

Kao jedan od problema primećen od strane EOM EU su i Fejsbuk stranice „nepoznatog porekla“ na kojima su se vodile „prljave kampanje“. Sadržaji ovih stranica su sponzorisani.

Kritika je bila upućena i online medijima, uključujući i sajt javnog servisa koji su „često prenosili partijski sadržaj“.

Birački spiskovi

„Tačnost i kredibilnost biračkih spiskova je dugotrajan problem. Konačni birački spisak ima više registrovanih birača nego procena broja stanovnika zbog velikog broja preminulih i glasača iz dijaspore,“ rekla je Kramon-Taubadel.

Ocena EOM EU je i da je po pitanju odluke CIK-a da dozvoli glasanje samo sa kosovskim ličnim kartama, bilo dovoljno vremena za osobe koje nisu imale kosovska dokumenta, da ista izvade.

„EU posmatrači nisu dobili opipljive dokaze da ima ljudi koji ne mogu da dobiju kosovske lične karte,“ navela je Kramon-Taubadel.

Glavna posmatračica EOM EU, Viola fon Kramon-Taubadel, zahvalila se kosovskim vlastima na pozivu da nadgledaju ove izbore kao i predsedavajućoj Centralne izborne komisije, Valljdeti Daki na olakšavanju ovog procesa. Navodi da je EOM EU posmatrala i organizaciju izbora kao i sam dan izbora, te da i dalje nadgledaju proces prebrojavanja uslovnih i glasova van Kosova.

Kramon-Taubadel je pozvala kosovske vlasti i sledeći saziv skupštine da što pre reše ove probleme kako bi se izborni proces približio međunarodnim demokratskim standardima, navodeći razočarenje zbog toga što preporuke prethodnih šest EOM EU misija godinama nisu sprovedene.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.