Vučić: Nemam običaj da kukam, ali čudna dešavanja između Prištine i Tirane

Mogerini Vučić
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Tirani, posle sastanka sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, da je sa njom imao neku vrstu analize onoga što se dešavalo na samitu u Berlinu kao i događaja iz prethodnih dana.

Vučić je naveo da nema običaj da kuka i da se žali na nešto što drugi rade, ali je izrazio zabrinutost zbog čudnih dešavanja između Tirane i Prištine.

„Kad date jednom narodu, drugom po veličini na Balkanu iza srpskog, da govori o ujedinjenju, to nije otvaranje Pandorine kutije nego nešto mnogo opasnije“, rekao je Vučić.

Ukazao je da priča o mini-Šengenu između Prištine i Tirane nije moguća i da je reč o sumanutoj priči.

„To pokazuje da se sve vreme pozivaju na Evropu koristeći je kao pokriće, a u Evropi takvo pravilo ne postoji“, rekao je predsednik Srbije.

Navodi da od samita u Sofiji Albanci ne osećaju istu vrstu podrške od evropskih zvaničnika kakvu su osećali ranije i da to kod njih stvara sve veću nervozu, a Beogradu pravi probleme.

„To za nas nije laka pozicija“, naveo je Vučić i dodao da će se sutra sresti Iljira Metu i Hašima Tačija i da će kratko s njima razgovarati i reći im šta misli. Međutim, ističe da se plaši da neće uspeti da im objasni koliko su njihovi potezi loši, jer oni ne žele da čuju ni one koji su za njih važniji i prihvatljiviji kao što su to evropski predstavnici.

Kako je istakao, da je on govorio o srpskom nacionalnom ujedinjenju, istog trenutka bi reagovale strane službe i organi EU kao i minimum 10 ili 15 ministara zemalja članica. Navodi da su Albanci uspeli da svakodnevnim ponavljanjem, kao i sa taksama, da to postane normalno i da niko ne reaguje na to.

Na pitanje što sad govore i o tri srpske opštine i da li je Federika Mogerini reagovala na to, rekao je da nije, ali da od tih priča nema ništa i da ne preti neposredna opasnost.

„Oni to rade zbog unutrašnjih stvari i time stvaraju novu normalnost“, rekao je Vučić.

Ukazao je da su ga albanski mediji napadali zbog izjave na RTS-u da neće da prizna Kosovo, a kako navodi – to je bila njegova politika i ostala.

„A oni mogu da govore nemoguće stvari i to postaje uobičajeno“, rekao je predsednik.

„Albanci imaju snažna leđa na Zapadu, čuvamo interese politikom normalnosti“

Istakao je da on misli da je važnije ponašati se odgovorno i staloženo.

„Kada emitujete tu vrstu predvidivosti i odgovornosti, nema sumnje da će rezultat biti pozitivan i da ćete imati veće razumevanje međunarodne javnosti“, rekao je Vučić.

Navodi da je sa Federikom Mogerini razgovarao i o stvarima iz domena vladavine prava. Rekao je da veruje da će po završetku evropskih izbora biti povoljnije ocene za Srbiju, što znači mogućnost otvaranja većeg broja poglavlja. Poručio je da je danas rekao i Mateu Salviniju i Federiki Mogerini da niko ne treba da pomisli da računa da će ukidanje taksi biti poklon Srbiji.

Kaže da je zbog toga izgubljeno 250-300 miliona evra. Rekao je da ljudi moraju da znaju da Albanci imaju snažna leđa u zapadnom svetu, ističući novac koji se izdvaja za lobiranje.

„Kada imate posla s takvim ljudima, mislim da naš posao nije lak, ali mi u krajnjoj liniji dobrom politikom i politikom normalnosti jedino možemo da sačuvamo svoje interese“, rekao je predsednik.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.