O’Konel: Došlo je vreme da građani utiču na političare

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim odrednice „danas“ umesto koje je upotrebljena odrednica „juče“)

Ambasador Velike Britanije u Prištini, Rori O’Konel, rekao je juče na tribini „Govori otvoreno“ da je vreme da građani podignu svoj glas o korupciji na Kosovu.

Prema njegovim rečima, to ne znači da on poziva na proteste nego na podizanje svesti građana zbog toga što je pritisak građana, kako je rekao britanski ambasador, jedini način da se političari nateraju da preduzmu akciju protiv korupcije.

On je rekao da će Kosovo osuđivati u inostranstvu zbog ponašanja vlade, čak iako građani prihvate ponašanje vlade. Prema njegovom mišljenju, to utiče na politiku, investicije i turizam.

Takve probleme ne mogu da rešavaju stranci, već građani te države, rekao je O’Konel.

„Mi nemamo pravo da glasamo, nismo deo društva, mi smo samo prijatelji Kosova. Treba slušati prijatelje kada kažu da je vreme da se reše ovi problemi jer nema više strpljenja. Kosovu je potrebna podrška međunarodne zajednice i ako tu pomoć ne obezbedi, to će biti ključan problem za Kosovo“, rekao je on, prenosi Koha Ditore.

Prema njegovim rečima, za njih je neprihvatljivo da ni nakon dve godine niko na Kosovu nije osuđen za korupciju u slučajevima visoko-organizovanog kriminala.

„20 godina posle rata na Kosovu došli smo do trenutka kada su potrebne konkretne mere za postizanje rezultata“, rekao je on.

Takođe je govorio o pitanju zapošljavanja na različitim pozicijama, rekavši da u nekim slučajevima preporuke britanske ambasade nisu uzete u obzir.

„Nekoliko puta su ignorisali preporuke, nastavićemo da nadgledamo ovaj proces, ako postoje flagrantna poricanja preporuka, trebalo bi da odlučimo da li da i dalje trošimo novac ili ne“, dodao je on.

O’Konel o korupciji kosovskih institucija

Ovaj ambasador je i u prošlosti iznosio kritike na račun rada kosovske vlade i kosovskih institucija, poručivši da se Priština ne bori protiv korupcije.

Zapitao je kako Priština misli da može da ima međunarodnu podršku, ako ništa ne čini na tom planu.

O’ Konel je početkom 2019. ujedno podneo ostavku na mesto predsednika borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine nakon odluke kosovske skupštine da za predsednika sekretarijata ove agencije imenuje Nasera Šalju, koji, po mišljenju ambasade, nije ispunio kriterijume za imenovanje na ovu poziciju.

Ujedno je poručeno iz ove ambasade da je time prekršen sporazum o saradnji između britanske ambasade i Vlade Kosova u sklopu projekta podrške transparentnom i nepristrasnom procesu zapošljavanja na visokim javnim pozicijama koji ova ambasada sprovodi sa kosovskom vladom.

Pročitajte još:

O’Konel: Nepotizam i korupcija ozbiljni problemi na Kosovu, politička imenovanja ne pomažu

O’Konel: Priština se ne bori protiv korupcije, Kosovo ne sme biti izvor kriminala

Zbog imenovanja Nasera Šalje, britanski ambasador se povukao iz borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.