Vučić: Na Kosovu trenutno oko 95.000 Srba


Srba na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku je oko 95.000 saopštio danas na sastanku sa predstavnicima civilnog društva srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Podatke su sakupili službenici Crvenog krsta i to „dok nam nisu pohapsili ljude“ jer nije bilo drugog načina, rekao je predsednik.

Više o hapšenju službenika Crvenog krsta pročitajte:

Kosovska Mitrovica: Kosovska policija i u Pokrajinskom Crvenom krstu

Oglasila se i Kosovska policija o Crvenom krstu

„Imamo manji pad u odlasku ljudi sa Kosova nego ikada. Što znači da smo neku vrstu sigurnosti za te ljude, naročito na Severu Kosova uspeli da obezbedimo. I kroz plate koje su u javnom sektoru više nego u centralnoj Srbiji zbog dodatka i svega drugog. Ali svejedno, taj život je život od danas do sutra. Ne samo za ljude koji žive na KiM, već i za Beograd i za Prištinu i za Tiranu i za sve nas jer niko ne zna šta donosi sledeći dan i sledeće jutro“, rekao je on dodajući da je zato važno približiti se kompromisnom rešenju iako je ono dalje nego ikada.

Ja mislim da ne smemo da ostanemo na poziciji zamrznutog konflikta zato što ne smemo da ga ostavimo našoj deci, jer će im se dogoditi – jedno jutro počeo rat

Upozorio je da je upravo sukob koji bukti između Jermenije i Azerbejdžana dokaz koliko je zamrznuti konflikt opasan.

„Slučaj Jermenije i Azerbejdžana nam je pokazao koliko su opasni zamrznuti konflikti jer jednog dana, sve što je zamrznuto, neko će da odmrzne. I kao što vidite, u tom konfliktu potpuna, apsolutna nemoć kompletne međunarodne zajednice. Potpuno smešno i bespomoćno zvuče pozivi na uspostavljanje primirja, dovoljno je da jedna regionalna sila kaže, gurajte, nastavite dalje, pokorite ih, proterajte ih, nit ko šta može da uradi, nit ko šta može da učini sem da izda dva saopštenja. To je nama za nauk“, rekao je Vučić.

Dodaje da je u takvim uslovima Srbija pokazala da razume da su se vremena promenila, te da u svetu postoji više partikularnih interesa umesto ranijih grupnih.

Međutim, uprkos rešenosti predsednikovoj da sa Prištinom postigne kompromisno rešenje, uslovi za odvijanje dijaloga su „vrlo teški i vrlo loši“ poručio je danas organizacijama članicama Nacionalnog konventa o EU zbog toga što Prištinska strana ne ispunjava obaveze u vezi sa Zajednicom srpskih opština što nailazi na „blage tonove“ EU.

„Uvek ćete da čujete reči opravdanja nemojte sad, njihova vlada je slab, nemojte sad sačekajte, morate da imate razumevanja za jednu, drugu, treću situaciju, i uvek je to tako. Da mi nešto nismo ispunili za sedam i po ili osam godina, bolje da ne govorim kakve bi posledice bile. Ali dvostruki aršini jesu nešto na šta smo navikli“, rekao je Vučić.

Od presudnog značaja za stabilnost na Balkanu su regionalne inicijative dajući primer da kad su se inicijative Beograda i Prištine napadale, se podrška za te napade traćila u vladama u regionu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.