Albanija danas potpisuje sa SAD finansiranje izgradnje HE „Skavica”

Hidroelektrana Skavica
FOTO: Tirana Times

Izvor: Koha/ATSH (Tekst je izvorno prevden sa albanskog osim odrednice „sutra“ koja je promenjena u „danas“; jučerašnje izdanje)

Sjedinjene Države finansiraće izgradnju hidroelektrane „Skavica”.

Vest je najavio premijer Edi Rama tokom zajedničke konferencije za štampu sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Tirani.

Hidroelektrana Skavica, deo kaskade „Drim”, smatra se strateškim aktom za energetsku nezavisnost i transformaciju Albanije u ključni faktor u energetskom sektoru regiona.

„Sutra (danas, prim.red.) ćemo potpisati sporazum sa SAD za Skavicu. HE Skavica finansiraće SAD. Ovo je fantastičan gest izraza američke volje prema Albaniji, najveće poštovanje za ono što je Albanija učinila i šta smo učinili u upravljanju državom u ovom periodu, za sva ona pitanja koja su izražena u predsednikovom pismu, ali ne samo to“, rekao je Rama.

Premijer je dalje naglasio da ćemo zahvaljujući ovoj podršci moći da realizujemo ono o čemu smo sanjali u ranijim godinama, poput Skavice, uz direktnu pomoć SAD-a.

S druge strane, primetio je: „jasno je da ćemo sa SAD u budućnosti raditi i druge stvari, kao rezultat jačanja više nego ikad direktnih odnosa između albanske države i aktuelne vlade i njihove vlade“.

„Naš zajednički izazov je reforma integracije elektroenergetskog sistema do zajedničke uprave. Diverzifikacija resursa na zajednički integrisanom tržištu je veliki potencijal. Imamo više termalnih vodnih izvora i njihovo kombinovanje bila bi zajednička priča o uspehu“.

Prema rečima premijera, SAD su odlučile i da pruže zdravstvenu podršku kroz određen broj respiratora – lavovski deo daće se Albaniji.

Tramp pisao Rami: O vašingtonskom sporazumu i „malignom uticaju Kine“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.