Kosovska Mitrovica: Kosovska policija i u Pokrajinskom Crvenom krstu

Posle Gračanice, Novog Brda, Vitine i Rapče, pripadnici KP-a izvršili su večeras kontrolu i prostorija Pokrajinskog Crvenog krsta u Kosovskoj Mitrovici. U ovim prostorijama se u trenutku dolaska policajaca nalazio pokrajinski sekretar, Dragiša Murganić. Informaciju o večerašnjem pretresu, kao i današnjim akcijama južno od Ibra potvrdio nam je neposredno nakon odlaska policije iz pokrajinskih prostorija sam Murganić. Ističe da pripadnici KP-a nisu vršili pretres, već da su sa njim razgovarali, "kontrolisali i tražili", ne navodeći i šta. Sekretar Pokrajinskog Crvenog krsta, međutim, navodi i da su pripadnici policije na putu za Leposavić i Zubin Potok – ka tamošnjim opštinskim organizacijama Crvenog krsta, te da može da se očekuje da se isto dogodi kasnije i u Zvečanu. Zaposleni nisu privođeni, već sekretari organizacija, navodi Murganić. KoSSev je pokušao ovu informaciju da potvrdi i u Kosovskoj policiji. Do objavljivanja vesti, policijske starešine regionalne direkcije Sever se nisu javljale na više naših poziva i poruka. Nije se javljao niko ni iz službe portparola KP u Prištini. Ni predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, sa kojim smo kratko razgovarali telefonom, prema njegovim rečima, nema informaciju da je u opštinama na Severu u toku policijska akcija.

"Novo Brdo, Gračanica, Vitina, Rapča na Gori. Počelo je danas na podne, od Zeće (privođenje koordinatora CK u Rapči, prim.red.). Do sad su bili ovde. Oni su kontrolisali, tražili, ustupio sam im sve što je trebalo, rekao sam im – izvolite, vi radite svoj posao. Odavde nisu ništa odneli. Znao sam da dolaze i čekao sam ih. I sad imam informaciju da su krenuli prema Leposaviću i prema Zubinom Potoku i sigurno će posle u Zvečan. To je valjda neka racija," rekao je Murganić u telefonskoj izjavi za KoSSev, kojeg smo zatekli, prema sopstvenom priznanju, još uvek u prostorijama Crvenog krsta.

Pretres zbog popisa domaćinstava i izrade socijalne karte

On je istovremeno potvrdio da je razlog pretresa popis stanovništva koji se ovih dana vrši radi "izrade socijalne karte".

"Jeste. Izrada socijalne karte za sve ljude, jer se posle toga rade kriterijumi kome treba humanitarna pomoć, kome ne treba, itd.. Sve se to radi. Mi to svake godine obnavljamo, ali nam je potrebna sada izrada socijalne karte zbog ogromnih promena u toku godine," rekao je.

Ističe i da je o današnjim pretresima obavešten Crveni krst Srbije i Međunarodni komitet. 

"Svi su zatečeni i iznenađeni, a oni ljudi (policajci, prim. red.) rade svoj posao," Murganić prenosi reakcije. 

Murganić, međutim, nije precizirao da li su u prostorijama Pokrajinskog CK-a u Mitrovici boravili pripadnici specijalnih policijskih jedinica, ili redovne policije. 

Ranije danas i večeras, kako mediji na srpskom jeziku sa centralnog Kosova javljaju, pretres privatnih kuća službenika srpskog Crvenog krsta izvršile su specijalne jedinice KP-a. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Na KiM-u deluje ukupno 22 opštinske organizacije Crvenog krsta Srbije. Popis Crvenog krsta – kako je na terenu predstavljeno – obavlja se ovih dana u severnim opštinama. Domaćinstva obilaze, kako se predstavljaju, aktivisti Crvenog krsta. Oni uzimaju podatke o članovima domaćinstava, uz usmeno obrazloženje da se radi o "izradi nove socijalne karte".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.