Građani o integracija sudstva: Znamo da se integrišemo ali bez bolje pravne zaštite

Početak funkcionisanja kosovskih sudova na Severu neće olakšati život građanima. Integracijom srpskih sudija i tužilaca Srbi na KiM-u neće dobiti bolju pravnu zaštitu u kosovskom sistemu – ovo su stavovi građana, mahom sa Severa Kosova, u najnovijoj anketi našeg portala o tome šta građani misle pred najavljenu integraciju srpskih sudija i tužilaca u kosovskom sistemu. Najveći procenat ispitanika – njih 87% zna da će svoja prava od sada ostvarivati u okviru kosovskog sistema. U desetoj, poslednjoj po redu anketi u ovoj godini, učestvovalo je 212 ispitanika, od čega ovoga puta ubedljiva većina muškaraca, 66%. A na ulicama Kosovske Mitrovice u našoj tonskoj anketi građani su ovog puta najmanje bili raspoloženi da govore.

Na pitanje šta za vas znači izjava kosovskih zvaničnika da će od naredne godine biti uspostavljen "jedinstveni pravosudni sistem u severnom delu države", ispitanici su se opisno izjašnjavali:

"Znači zbogom pravosudnom sistemu Srbije"; "Da smo severni deo 'Republike Kosovo'"; "Kapitulacija"; "Ništa više nego izdaja od strane Beograda"; "Znači…da će verovatno doći do sukoba…što je i normalno"; "Da su izdajnici iz Beograda, na čelu sa Vučićem dali Kosovo"; "Da će konačno i na severu Kosmeta postojati kakav-takav pravosudni sistem, koji ima izvršna ovlašćenja!"; "Zaokruživanje nezavisnosti države; "Realnost"; "Još jedan korak ka učvršćivanju nezavisnosti kosova"; "Znači definitivan odlazak Drzave Srbije sa Kosova i Metohije"; "Nezavisnost Kosova i instalacija kosovakog sistema na severu kosova"; "Pre dve godine je bila to policija, danas sud a doći će red i na prosvetu i na zdravstvo"; "Znači da država Srbija nije odavno prisutna na Kosovu, a da Kancelarija Severna Mitrovica služi kao neko konzularno predstavništvo, samo u drugoj formi"; "Poboljšanje pravne zaštite".

Samo 15% ispitanika smatra da će integracijom srpskih sudija i tužilaca Srbi na KiM-u dobiti bolju pravnu zaštitu u kosovskom sistemu, 20% njih je dalo šansu da to može da se dogodi. Šezdesetjedan da neće, uz još pet odsto onih koji su opisno odgovarali u istom maniru, sa izuzetkom samo jednog pozitivnog odgovora.

"Nemam pojma o tome, sad sam došao iz inostranstva"; "Da ostane sud pri državi Srbiji"

Od ukupno deset uličnih anketa koliko smo do sada uradili, građani Kosovske Mitrovice najmanje su bili raspoloženi da o ovoj temi govore. Gotovo svi naši ispitanici na naše pitanje šta misle o integraciji srpskih tužilaca i sudija u kosovski sistem – odbili su da odgovore. Uglavnom su, nakon saslušanog pitanja, samo nastavili svojim putem. Bilo je, i ovoga puta, onih koji nisu hteli ni da do kraja saslušaju naše pitanje. Neki su govorili da "ne znaju ništa", te i da "nemaju vremena". Jedan naš stariji sugrađanin koji je jedini bio voljan da odgovori na naše pitanje, kaže da nepovoljno gleda na integraciju sudskog osoblja u kosovski sistem i dodaje da je za državu Srbiju.

"Pa nepovoljno mislim. Mislim da ostane ono kao što je bilo, da ostane sud pri državi Srbiji. Jer mi znamo, uverili smo se kako se odvija sudstvo, kako oni sude, kakve odluke donose, prema tome…Ja sam kao i do sad za državu Srbije, da ostane. Da ostane sudstvo pri državi Srbiji," kazao je on.

Ipak, neki od odgovora koji su prevladali bili su:

"Pa ne znam ništa, nisam ja odavde."

"Pojma nemam."

"Ja nemam pojma o tome, sad sam došao iz inostranstva."

"Ne čujem ništa seko, žimi ti."

"Ma ne mislim ništa."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.