Osmani potvrdila: Ostaje 17. oktobar kao datum izbora, opozicija nije htela odlaganje

Izvor: RTK2/RTK

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je nakon sastanka sa liderima političkih partija na Kosovu izjavila da uprkos preporuci Nacionalnog instituta za javno zdravlje da bi izbori uticali na pogorošanje epidemiološke situacije, to nije promenilo mišljenje opozicionih političkih stranaka o odlaganju izbornog procesa.

„Pošto nije bilo dogovora između vladajućih i opozicionih stranaka, nema dovoljno osnova za odlaganje izbora“, rekla je Osmani.

Naglasila je da će poštovati stav stranačkih lidera, kako se izbori ne bi odlagali, ali je dodala da to ne znači da se slaže sa ovim stavom.

„Uprkos preporuci zdravstvenih stručnjaka, opozicione političke stranke nisu pristale na odlaganje izbora, poštujem njihovu odluku, ali ne znači da se slažem sa njom. Datum izbora ostaje taj, koji je prvobitno bio“, kazala je Osmani.

Osmani  kaže da je „razotkrila propagandu“

Izvor: Koha (Deo teksta je preveden sa albanskog)

„Pre sazivanja sastanka zatražila sam analizu od Instituta za javno zdravlje u vezi sa izbornim procesom. Institut preporučuje odlaganje izbornog procesa. Ovo nije jedina procena koju smo zatražili od Instituta, takva ocena je tražena i za početak rada škola i dobili smo odgovor instituta po tom pitanju. Jedini način za odlaganje izbora je postizanje sporazuma između vlade i opozicije“, rekla je ona.

„Poštujem stav političkih partija, ali se ne slažem sa njima. Najveće odlaganje izbora bilo bi najviše dva meseca, kako bi zdravstveno osoblje imalo vremena da kontroliše situaciju.“

Rekla je da je sazvala konferenciju, između ostalog, i kako bi razjasnila laži o scenarijima i zauzimanju institucija.

Rekla je da postoji niska i prljava propaganda, ali da je njenim dolaskom u Kabinet predsednika postavljen drugačiji standard. Osmani je rekla da je današnji sastanak razotkrio one koji šire propagandu.

Kurti: Zalažemo se za odlaganje izbora ali poštujemo bilo koju odluku

Izvor: RTK ( Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova, ujedno i predsednik LVV, Aljbin Kurti, izjavio je da su stranke za odlaganje lokalnih izbora.

Nakon sastanka sa predsednicom i političkim strankama, Kurti je rekao da se slažu da izbore treba odgoditi prema preporuci instituta za javno zdravlje Kosova.

„U cilju poštovanja stručne ocene Nacionalnog instituta za javno zdravlje, koju je potpisalo ukupno 11 lekara, radi se o odlaganju izbora. Odlaganje izbora najviše košta, od 2017. su dva puta održani parlamentarni izbori. S obzirom na to da trenutno imamo poboljšanje situacije sa pandemijom, kako se to poboljšanje ne bi zaustavilo, tako da nemamo novi talas, jer je verzija Delta eksplozivna u novembru i decembru, mi smo za odlaganje izbora. Međutim, mi ne namećemo svoj stav, neka se donese bilo kakva odluka i mi ćemo je poštovati“, rekao je on.

Kurti je rekao da se lokalni i parlamentarni izbori ne upoređuju, spominjući mogućnost drugog kruga.

LDK će iskoristiti samo 5 od 30 dana kampanje

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Demokratski savez Kosova je nakon današnjeg sastanka predsedništva saopštio da je odlučio da iskoristi samo pet od 30 dana kampanje.

U saopštenju za javnost se najavljuje da se kampanja možda neće uopšte održati, u zavisnosti od pandemijske situacije.

„Na današnjem sastanku, Predsedništvo LDK je, uzimajući u obzir ozbiljno zdravstveno stanje u zemlji, stanje uzrokovano pandemijom i neviđenim lošim upravljanjem, odlučilo da se na potpuno dobrovoljan način konvencionalna izborna kampanja smanji sa 30 dana u samo 5 dana; uz mogućnost da se, u zavisnosti od stanja pandemije, uopšte ne održi. Kampanja će se u međuvremenu održavati samo u digitalnom obliku i na mitinzima, strogo poštujući propise koji važe na javnim skupovima ”, kaže se u saopštenju.

Najavljeno je i da je na sastanku razgovarano o neophodnosti održavanja izbora 17. oktobra, u ustavnim i demokratskim okvirima Kosova.

Krasnići: Verujem da neće biti odlaganja izbora

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsedavajući PDK-a Memlji Krasniči rekao je da profesionalni izveštaj Instituta za javno zdravlje govori ono što je opozicija dugo govorila o pogoršanju situacije sa kovidom 19.

Rekao je da svi treba da doprinesu poboljšanju situacije sa kovidom 19.

Krasnići je rekao da bi pored zdravlja građana trebalo da postoji i demokratsko zdravlje, dodajući da veruje da neće biti odlaganja izbora.

„Izneli smo svoj stav da smo spremni da prekinemo kampanju, tako da postoji strogo poštovanje mera, takođe sam zamolio Vladu da da prioritet vakcinaciji osoba uključenih u CIK. Ako će se dnevno vakcinisati do 20.000 dnevno, do dana izbora možemo imati do 800.000 vakcinisanih“, rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.