Vučić i Stoltenberg: Mir i stabilnost krucijalni, neophodan nastavak dijaloga i konstruktivnost

Jens Stoltenberg Vučić
Ilustracija/Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Nakon razgovora sa kosovskim premijerom, generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, danas je o situaciji na Severu Kosova telefonom razgovarao i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Razgovor Vučića i Stoltenberga najavljen je juče.

Dvojica sagovornika, kako je saopšteno iz srpskog predsedništva, saglasila su se da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, te da su mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region, već i za sve one koji žive na KiM. Ujedno su dogovorili nastavak direktne komunikacije.

Vučić je tokom razgovora izneo stav Srbije po pitanju situacije na Kosovu, a nakon nedavne eskalacije na Severu.

Iz srpskog predsedništva navode da je upoznao Stoltenberga sa aktivnostima Prištine za koje kaže da „unose dodatni strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti“.

Srpski predsednik još jednom je kazao da Srbija nije ni na koji način ugrozila očuvanje mira, da nastavlja da se ponaša odgovorno, i da nije ni jednim potezom prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244.

Stoltenberg: Spremni smo da intervenišemo ukoliko se ugrozi stabilnost, BG i PR da se konstruktivno angažuju

Oglasio se i Stoltenberg na Tviteru, potvrdivši da je sa predsednikom Srbije razgovarao o tenzijama na Severu Kosova.

„Sve strane moraju da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU i diplomatskim putem rešavaju neslaganja“, poručio je Stoltenberg.

Ujedno je naznačio da je KFOR spreman da interveniše ukoliko stabilnost bude bila ugrožena, na osnovu svog mandata koji mu je dodelio UN.

Razgovor srpskog predsednika i prvog čoveka NATO-a dolazi samo tri dana nakon odlaganja sprovođenja odluke kosovske vlade prema kojoj su građani bili obavezani da od 1. avgusta registarske tablice sa oznakama srpskih gradova na Kosovu zamene tablicama „RKS“ i da se od istog dana uz srpske lične karte na prelazima uzimaju i deklaracioni listići „ulaz-izlaz“.

Odlaganje je usledilo nakon tenzija koje su nastale na Severu samo dan pre sprovođenja odluke, postavljanjem barikada na inicijativu Srba i to na nekoliko lokacija na Severu Kosova, koje je pratila višesatna sirena za uzbunu.

Nakon što je Priština odložila primenu odluke za mesec dana, na Severu su uklonjene barikade.

Podsetimo, generalni sekretat NATO-a juče je razgovarao i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Nakon sastanka je takođe u objavi na Tviteru poručio da sve strane moraju da ostanu mirne i izbegavaju jednostrane akcije.

Sa druge strane, poruka kosovskog premijera nakon istog razgovora bila je: „Mediji koje kontroliše Srbija sproveli su tokom prošlog meseca kampanju dezinformacija, pokušavajući da izgrade lažan i negativan narativ o najavljenim merama“, i to uz pomoć Rusije.

Kurti je ujedno poručio Stoltenbergu da su građani bili dobro obavešteni o merama i da su one bile u potpunosti u skladu sa zakonima i kosovskim ustavom, a da je njihova primena koordinirana sa međunarodnom zajednicom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.