Vučić i Palmer o pandemiji, merama za oporavak ekonomije i nastavku dijaloga sa Prištinom

Palmer i Vučić
Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, sa kojim je razmotrio brojna regionalna pitanja, situaciju u vezi sa pandemijom kovid-19, mere za oporavak ekonomije, kao i nastavak dijaloga sa Prištinom, saopštili su iz predsedništva.

Kako se navodi u saopštenju predsedništva sa sastanka, Srbija će nastaviti da se zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, uz zaštitu interesa Srba sa KiM, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Predsednik Srbije današnji razgovor sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan ocenio je kao otvoren i sadržajan.

Dvojica sagovornika su se pre svega osvrnuli na trenutno stanje u pogledu pandemije.

Vučić je informisao Palmera o toku vakcinacije građana Srbije.

Palmer je, kako saopštava predsedništvo, čestitao Srbiji na izuzetnom uspehu u vakcinaciji, kao i na pomoći u vakcinama koje su isporučene zemljama u regionu i istakao značaj regionalne politike koja je usmerena na solidarnost i povezivanje, naglasivši da upravo u izazovnim vremenima države treba da pronađu priliku da iskažu spremnost na saradnju.

„Razmotrili smo mnoga važna pitanja, kao i sve razlike koje postoje između nas“, naglasio je Vučić, i istakao da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije da u budućnosti pronađu rešenja koja bi značila bolje i intenzivnije bilateralne odnose između SAD i Srbije.

Sa druge strane, američki zvaničnik naglasio je da je jedan od prioritetnih interesa SAD upravo stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, poput „malog Šengena“ i brojnih infrastrukturnih projekata koji će u znatnoj meri podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje.

Palmer je istakao da SAD podržava proces koji vodi Evropska unija i dodao da očekuje da će ubrzo uslediti nastavak dijaloga, pri čemu je istakao važnost sprovođenja Briselskog sporazuma i još jednom potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država dijalogu i razgovorima o spornim pitanjima.

Takođe, Palmer i Vučić razgovarali su i o značaju medijskih sloboda u regionu, ekonomskoj situaciji, kao i o posledicama koje je pandemija ostavila po privredu svih zemalja sveta, te i o daljoj ekonomskoj saradnji između Srbije i SAD.

Povezani članci:

Palmer i Brnabić: Kompromis je osnov budućeg sporazuma Beograda i Prištine

Palmer nakon razgovora sa prištinskim zvaničnicima: Želimo jaku vladu i dobrog partneraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.