Pre 23 godine otet rudar kopa Belaćevac; Kancelarija za KiM: „Početak masovnog stradanja Srba“

kancelarija za kim
Foto: Kancelarija za KiM

Na današnji dan, pre 23 godine, izvršena je otmica rudara kopa „Belaćevac“ termoelektrane Obilić, Žarka Spasića. „Otmica je označila početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji, a za veliku većinu tih zločina do danas niko nije odgovarao“, oglasila se saopštenjem Kancelarija za KiM.

„Otmičari Žarka Spasića nisu pronađeni i privedeni pravdi. Nijedna od međunarodnih organizacija i niko od predstavnika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini Spasića i mnogih drugih naših sunarodnika“, poručili su iz Kancelarije za KiM.

Traže od Prištine i međunarodne zajednice da sudbina otetih i nestalih Srba bude rasvetljena.

„Srbija će nastaviti da se seća svojih stradalih sunarodnika, ali i da traga za istinom i pravdom za otete i ubijene i za njihove porodice, koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima. Zahtevamo nastavak sprovođenja istrage o svim nestalim licima, jednaka prava za sve žrtve, bez obzira na veru i naciju“, dodali su.

Osim toga, kako su naveli, Srbija će nastaviti da traga i za otmičarima „koji imaju ime i prezime“, i da insistira na njihovom kažnjavanju, jer je, kako dodaju, zataškavanje zločina takođe zločin.

„Imamo zajedničku odgovornost da proces pomirenja na Kosovu i Metohiji temeljimo na istini o zločinima i personalizovanju odgovornosti… Od procesa rasvetljavanja sudbine nestalih lica zavisiće u velikoj meri i proces pomirenja u regionu“, naveli su.

Šta piše u Kosovskoj knjizi pamćenja o Žarku Spasiću

„Žarko (Milorad) Spasić (26.09.1963, Srbin iz Sibovca/Siboc, opština Obilić/Obiliq, vozač, troje dece)

Žarko je radio kao vozač na površinskom kopu uglja Belaćevac kod sela Gornji Grabovac/Graboc i Epërm [Kosovo Polje/Fushë Kosovë]. Njegov posao bio je da noću prevozi radnike u okviru industrijske zone. Dana 14.05.1998. godine, oko 21:30 časova, Žarko je krenuo u Janjinu Vodu/Uji i Janjes da preuzme radnike koji su tamo izvodili radove.

Poslednji ga je video kolega Novica Janićijević. Sledećeg dana, Žarkov otac Milorad saznao je da su Žarkov službeni automobil zaustavili pripadnici OVK blizu autobuske stanice u Gornjem Grabovcu/Graboc i Epërm. Žarkov otac je od ljudi koji su čekali autobus čuo da su tri vozila preprečila put službenom vozilu rudnika, da su izveli Žarka i odveli ga u pravcu sela Dobroševac/Dobroshec [Glogovac/Gllogoc].

Pet dana kasnije, Žarkov brat Simo je, zahvaljujući prijatelju Albancu, telefonom razgovarao sa bratom. Porodica je Žarkov nestanak prijavila raznim organizacijama i institucijama. Obraćali su se Fehmiju Aganiju, Ademu Demaqiju i drugim poznatim ličnostima u albanskoj zajednici. Porodica je kasnije saznala da su srpske snage, nakon preuzimanja kontrole nad selom Lapušnik/Llapushnik, u zatvoru OVK pronašle Žarkova lična dokumenta.

Žarkova sudbina je i danas nerazjašnjena. Na listi nestalih MKCK, njegov nestanak je evidentiran pod brojem YUK050007-01“.

Na današnji dan 1998. godine izvršena je prva otmica rudara kopa Belaćevac. Iste godine 22. juna kidnapovana su još devetorica radnika ovog kopa – Dušan, Pera i Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić. Tada su pripadnici „OVK“ u ranim jutarnjim časovima izveli iz autobusa ove radnike i odveli ih u nepoznatom pravcu.

Udruženja koja se bave pitanjem nestalih svake godine na ovaj datum ističu da se radi o prvoj masovnoj otmici Srba na Kosovu, ali i podsećaju da sve do dan danas niko nije odgovarao za taj zločin.

Prethodnih godina ova udruženja isticala su da je EULEX prekinuo istragu, da su iskopavanja prekinuta, a da počinioci nisu pronađeni. 

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo kaže da „nema misterije da su nekadašnje strukture „OVK“ imale podatke o nestalim rudarima kopa Belaćevac

Ona je u prošlogodišnjem intervjuu za KTV ujedno kazala da se još šest nestalih rudara iz Belaćevca vode kao nestali.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.