Vučić i Mustafa u Briselu u poslednjoj nedelji januara: Dok Priština ne ispoštuje sporazum o telekomunikacijama, Srbija joj ne da ono što hoće

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu na nivou predsednika vlade Srbije i kosovskog premijera biće nastavljen najverovatnije u poslednjoj sedmici januara, saznaje Tanjug. Sastanak je ranije načelno bio planiran za sredinu meseca, ali je kosovski premijer Isa Mustafa izjavio da Priština nastavak dijaloga uslovljava dobijanjem vizne liberalizacije za Kosovo. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je jutros, gostujući u RTS – da Priština, dok ne ispoštuje sporazum o telekomunikacijama, ne treba da očekuje da joj Srbija "da ono što hoće".​

Prema informacijama Tanjuga, 13. januara u Beograd dolaze saradnici visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, kako bi se prevazišao najnoviji zastoj do kojeg ponovo, kako navode srpski izvori, dolazi zbog nespremnosti Prištine, koja je mesecima u političkoj blokadi upravo zbog protivljenja pojedinih političkih grupa sprovođenju Briselskog sporazuma.

Nakon toga, oko 18. januara, mogao bi da se očekuje sastanak dve strane na ekspertsko-tehničkom nivou u Briselu, a u poslednjoj sedmici i sastanak premijera.

Mustafa je najavio da Priština za taj sastanak kvalifikuje pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja, a rekao je i da „ima i stvari koje su ostale nezavršene, kao što je raspuštanje paralelnih srpskih struktura“.

Priština, međutim, tvrde srpski izvori dalje, još nije sprovela Briselski sporazum u tački koja obavezuje na formiranje Zajednice srpskih opstina, kao i formiranje Specijalnog suda za zločine bivše OVK.

Đurić: "PR neće dobiti ništa dok ne ispoštuje sporazum"

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, rekao je jutros, gostujući u RTS, da Priština, dok ne ispoštuje sporazum o telekomunikacijama, ne treba da očekuje da joj Srbija "da ono što hoće".

"Priština to nije uradila i dok to ne uradi to neće moći, nemojte da očekujete da mi njima dajemo ono što oni hoće, a da nismo dobili ono što treba da dobijemo", rekao je Đurić na pitanje o pozivnom broju.

Đurić je objasnio da sporazum o telekomunikacijama od 25. avgusta omogućava "Telekomu Srbije" da radi na celoj teritoriji Kosova i Metohije, da ponovo pokrene mobilnu mrežu, ali sa licencama, da nema nikakvih pozivnih brojeva između centralne Srbije i Kosova i međunarodnih povišenih tarifa, a da Srbija, sa druge strane, traži još jedan dodatni pozivni broj za sebe. 

"Srbija za sebe traži još jedan dodatni pozivni broj, koji se neće birati kada zovete iz Beograda i Prištine, ali će, ako Priština ispoštuje sporazum kod Međunarodne telekomunikacione unije, biti vlasnik još jednog pozivnog broja, kao što je Kina vlasnik pozivnih brojeva za Hong Kong", objasnio je Đurić. 

Upitan za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Đurić je rekao da će to za Srbiju biti "tema svih tema" u predstojećem nastavku dijaloga, navodeći da Beograd u nastavku razgovora od Prištine očekuje da poštuje datu reč i obaveze i da za takav stav ima podršku međuanarodne zajednice. 

"To će za nas sigurno biti tema svih tema, ali i zaštita naše kulturne baštine, imovine, status SPC. Imate 84.000 kuća i stanova koji su još uvek uzurpirane, a koliko je onih koji nisu prijavili da su im kuće i imanja oteti", naveo je Đurić. 

Upitan za izjavu kosovskog premijera Ise Mustafe da će Priština nastavak dijaloga usloviti viznom liberalizacijom za Kosovo, Đurić je naveo da Srbija probleme želi da rešava kroz dijalog, a ne kroz ucene. 

Đurić je poručio i da kampanja za predstojeće lokalne i pokrajinske izbore u Srbiji neće u drugi plan baciti pitanje Kosova i Metohije, navodeći da će SNS i u 2016. godini nastaviti da se bori za promene u Srbiji, da pruža snažnu podršku politici vlade Aleksandra Vučića, a da je jedan od prioriteta te politike zaštita našeg naroda na Kosovu i Metohiji. 

"Ako bude izbora na bilo kom nivou to neće omesti aktivnosti vlade na bilo kom nivou", istakao je Đurić.

Premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa razgovarali su juče telefonom o primeni Briselskog sporazuma i nastavku dijaloga. Dok srpski izvori najavlju očekivanja da će se razgovori voditi o definitivnom formiranju Zajednice srpskih opština iz Prištine i dalje najavljuju da su na stolu "vruće" teme – "demarkacija granice sa Srbijom", "uzajamno priznanje između dve zemlje", "ratna odšteta i učešće u stvaranju javnog dobra, prava i obaveza koje je Srbija nasledila od bivše jugoslovenske federacije, čiji je sastavni deo bilo i Kosovo, kao i potpuno ukidanje paralelnih struktura Srbije na Kosovu" i "vazdušni i železnički saobraćaj između dve zemlje." 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.