Umorna od krijumčarenja na severu, Srbija se sprema da nametne svoje carinike na granici sa Kosovom

Izvor: Tesheshi.com (tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Srbija se sprema da rasporedi svoje carinike na carinske prelaze sa Kosovom i to od početka marta ove godine. Ovo će uraditi usled toga što Srbi na severu vrše ogroman šverc.

Poverljivi srpski izvor rekao je za Tesheshi.com da je Vlada Srbije donela tu odluku nakon što je pretrpela dosta nepoštovanja procedura i krijumčarenja koje izvode Srbi sa severa, a to pogađa srpske proizvođače čiji se proizvodi preko ilegalnih puteva vraćaju nazad u Srbiju.

Izvor blizak zvaničnicima srpske carine objašnjava da srpski carinici koji su posle proglašenja nezavisnosti 2008. radili kao carinici UNMIK-a, po nalogu Vlade Srbije, povukli su se sa graničnih prelaza, vraćanjem uniforme carine UNMIK-a i prelaženjem pod nadležnost Ministarstva finansija Srbije.

"Službenici – kosovski Srbi, koji su tada prešli na novog poslodavca – Ministarstvo finansija Republike Srbije, već 8 godina primaju plate od po 150 evra, na koje se obračunaca radni staž i zdravstveno osiguranje, ali koji su ostali u svojim kućama. Pre tri meseca, po nalogu Vlade Srbije, oni su pozvani na obuku koja se očekuje da se završi ovih dana polaganjem carinskog ispita u Beogradu da bi se zvanično zaposlili u lokalnoj carinarnici Kraljevo."

Naš izvor objašnjava da mladi srpski carinici, pre nego što obuku uniformu, treba da završe obuku koja će trajati dva meseca, nakon čega će biti postavljeni na granicu sa Kosovom.

Prema njegovim rečima, oni će biti smešteni na Merdaru, Končulju – Belom brdu, Jarinju i Brnjaku.

Carina Kraljevu

"Obuka službenika koji očekuju da će se biti postavljeni na granicu sa Kosovom, završiće se u Kraljevu, a posle dva meseca neki će biti hitno poslati na granicu, dok će drugi ostati na dodatnom obrazovanju i biće naoružani," dodao je dalje ovaj izvor, objašnjavajući da će ovi potonji činiti naoružane carinske patrole čiji će posao biti da se suprotstave kriminalnim grupama koje uglavnom krijumčare akciznu robu.

Ovom akcijom Srbija je zainteresovana da se smanji krijumčarenje koja vlada na severu sa Srbijom.

Prema informacijama, posebno kada su u pitanju akcizni proizvodi koji iz Srbije stižu na Kosovo, 70 odsto njih se ilegalno vraća u Srbiju, uzrokujući veliku finansijsku štetu.

Kako navodi izvor, roba na Kosovo ulazi službenim putem a u Srbiju se vraća preko alternativnih pravaca. Kasnije, na srpskom tržištu, ova roba se prodaje oko 20 odsto jeftiniji nakon skidanja PDV-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.