Povećanje kosovskih penzija od 1. januara

Osnovica penzija u okviru kosovskog budžeta od 1. januara biće povećana sa 140 na 158 evra, donela je danas odluku kosovska vlada na svojoj sednici, nakon koje se kosovski premijer Isa Mustafa, u pratnji ministra rada i socijalnog staranja, Arbana Abrašija, odmah sastao sa liderima Udruženja penzionera Kosova, na čelu sa predsednikom ovog udruženja Šabanom Kajtazijem. Svima onima koji imaju radno iskustvo od 15 godina pre '99, računaće im se radno iskustvo kao da imaju 25 godina radnog staža. Za sada nema detalja da li će se i na koji način ova odluka odraziti i na osnovnu starosnu penziju od 75 evra koju prima i značajan broj Srba sa KiM-a, uključujući i raseljena lica, kao i one koji imaju poreklo sa KiM-a, a odselili su se znatno pre 1999.

"Danas smo doneli odluku kojom se određuje osnovica i priznaje radno iskustvo nakon 15 godina radnog staža, kao što je definisano zakonom, i uspostavili smo novu osnovicu koja iznosi 158 evra. Na osnovu toga će se izvršiti i druge kalkulacije potrebne za dalju kategorizaciju, a na osnovu školskih kvalifikacija koje će podneti sami penzioneri," rekao je Abraši.

Uz to, vlada je donela odluku i da svima onima koji imaju radno iskustvo od 15 godina pre '99, automatski uračuna radno iskustvo kao da imaju 25 godina radnog staža. 

On je takođe rekao da je prvobitni rok za prijavu za kategorizaciju i podnošenje dokumenata bio 18. januar, ali su danas na sednici vlade odlučili, uz konsultacije i zahtev penzionera, da to bude kraj februara.

Nakon provere dokumenata penzionera izvršiće se kategorizacija penzijskog doprinosa u skladu sa nivoom obrazovanja i kvalifikacijama. Plaćanje ili razlika biće retroaktivno od januara ove godine. To u praksi znači da oni penzioneri koji podnesu dokumenta za kategorizaciju do kraja februara, a njihov zahtev se pozitivno reši, isplata će retroaktivno obuhvatiti i januar.

Kosovski zakon o penzijskoj šemi stupio je na snagu 20. juna 2014, ali je njegova primena počela tek od 1. januara 2016. Predstavnici kosovskih penzonera istakli su da postoje još niz drugih pitanja koja nisu rešena kao što je pitanje radnog iskustva i pitanje kompenzacije penzija iz Srbije.

Sa druge strane, svi građani koji su navršili 65. godina života i imaju kosovsku ličnu kartu, bez obzira na ostvareni radni staž,  imaju pravo na osnovne starosnu penziju u iznosu od 75 evra. U ovoj odluci kosovske vlade za sada nije razjašnjeno da li će se i na koji način ona odraziti i na osnovnu starosnu penziju od 75 evra koju prima i značajan broj Srba sa KiM-a, uključujući i raseljena lica, kao i one koji imaju poreklo sa KiM-a, a odselili su se znatno pre 1999.

Svi oni pravo na kosovsku penziju ostvaruju na osnovu toga što su nekada živeli na Kosovu i Metohiji, odnosno rođeni su na KiM-u i u ličnim dokumentima prijavljuju prebivalište na Kosovu. 

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku za 2014. godinu objavljenim u maju prošle godine, na evidenciji primaoca osnovnih kosovskih penzija u opštini Zubin Potok nalazi se 1606 penzionera, u opštini Zvečan 1511 penzionera, u opštini Leposavić 3770 penzionera, dok su podaci za opštinu Mitrovica objedinjeni i taj broj iznosi 6847 penzionera.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.