Vučić: G7 su mi otvorile oči, ne dam teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ni po koju cenu

Vest je ažurirana

Srpski predsednik Aleksandar Vučić pozvao je danas G7 da uskladi svoju politiku u skladu sa saopštenjem koji su izdali o poštovanju međunarodnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i toga da neće priznati promenu njenih granica – kada je u pitanju odnos prema granicama Srbije. Kada Ruska federacija govori o kosovskom presedanu, izvlači ono što je bila kriminalna politika zapada, kazao je. „Srbija je u tome najveća žrtva zbog divljačkog protivpravnog bombardovanja i agresije ’99“.

Ministri spoljnih poslova grupe 7, juče su nakon sastanaka u Nemačkoj, u svom saopštenju za javnost naglasak stavili na pitanje Ukrajine, i odnos Zapadnog Balkna prema ruskoj agresiji na ovu zemlju. Naveli su da nikada neće priznati promene ukrajinskih granica koje Rusija želi da sprovede silom. 

Saopštenje G7 kao da je pisano za Zapadni Balkan, odnosno skrojeno samo za Srbiju, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. G7 vodi politiku bez principa, sa brutalnim pritiscima, a među ovim zemljama članicama se posebno ističu Nemci, jer se čak i Amerikanci ponašaju više fer, kada je Srbija u pitanju.

Čak se i Amerikanci ponašaju više fer nego Nemci, jer neće „sekiru da koriste odmah“, kaže predsednik.

„A rekao bih da su pojedini zapadni predstavnici po tom pitanju čak i veoma drski bezobrazni i bezobzirni“, naglasio je u delu kada je najavio da će da govori, pored saopštenja G7 i o načinu na koji je nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin juče iskazao podršku za Kosovo u Savetu Evrope.

Pitaće Zaracina, ‘što se bre nisi uzdržao bar malo?!’: „Pričate o teritorijalnom integritetu a ovamo kažete, primaćete u Savet Evrope Kosovo i sad tražite od nas da se odreknemo podrške Rusiji u Savetu Bezbednosti UN. Pa gde vam je elementarna logika?! Mi smo mali ali nismo idioti, možda smo glupi, ali nemojte da nas pravite idiotima“.

 

„Ali dobro, može im se, veliki, moćni, jaki, mi mali, slabi za njih u svakom smislu. Kada sam video saopštenje, šta da radite…“, bio je samo uvod daljih ocena koje je nekoliko puta ponovio tokom intervjua.

Okosnica Vučićevog stava prema jučerašnjem saopštenju G7, na čemu je nekoliko puta tokom intervjua insistirao jeste sa jedne strane ono što vidi kao nedostatak principijelnosti prema ukrajinskom i kosovskom pitanju u agresiji, i sa druge strane njegova odluka da se upravo pridržava upravo stava moćne sedmorke.

„Vidite, oni kažu – nikada nećemo prihvatiti promenu granica ni za jedan pedalj Ukrajine. Stvarno?! a zato ćete da učestvujete u rušenju teritorijalnog integriteta Srbije i zato ćete da nam pričate o ‘srcu Evrope’ – Kosovu kao posebnoj državi…“

Vučić je u prvom delu intervjua, posebno govorio o pritisku i šteti koju Srbija trpi zbog toga što izdržava 80 dana da ne uvede sankcije Ruskoj federaciji zbog rata u Ukrajini. O tome čitajte u: Cena koju plaćamo neuvođenjem sankcija Rusiji je ogromna ali borićemo se dokle možemo

Drugi ključni element u načinu na koji se zapad trenutno odnosi prema rešavanju kosovskog pitanja jeste u stvarnoj pozadini povećanja pritiska na Srbiju.

Objasnio je zašto se se povećava pritisak na Srbiju iznova, podsetivši na sinoćnu Medvedevljevu izjavu u kojoj se poziva na kosovski presedan kao poruku da stoga za Rusiju ne važi ono što je G7 poručila o principu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„Da se stavimo u ruske cipele. Što bi oni brinuli posebno o srpskim interesima?! Oni su velika sila – brinu o sebi. Oni nemaju na šta drugo da se pozovu osim na kosovski presedan i to rade i Putin i Medvedev. U toj politici nema fer, jer oni će vam na to reći – pa mi nećemo da priznamo nezavisno Kosovo. Pa naravno da neće, zato što neće da prihvatI niko da su Donbas i Krim ruski“, navodi dalje.

„Kada govore o Kosovu, oni dakle izvlače ono što je bila kriminalna politika zapada. Izvukli su apsolutno brutalno kršenje međunarodnog javnog prava i sad se toga drže. Zapad sad samo hoće da im to ne da kao argument u budućnosti i hoće da im izvuče stolicu (…) Hoće da nateraju Srbiju da prizna Kosovo i da kažu, kao što vidite, to je dvostruka saglasnost volja, to više nije isti slučaj, vašu argumentaciju nikada više nećemo da prihvatimo. Sve dok se to ne desi, Putin će moći da koristi motiv kosovskog presedana“

Iako to nije fer prema Srbiji, fer je prema Rusiji, jer su oni za sebe izvukli Kosovo kao presedan.

„Da sam na njihovom mestu nisam siguran da mi to ne bismo radili“, dodao je Vučić.

A upravo je Srbija u tome najveća žrtva zbog „divljačkog“ protivpravnog bombardovanja ’99 i agresije koja je urađena protiv ove zemlje i jedino što joj preostaje je da se poziva na međunarodno javno pravo.

„Mi imamo sa jedne strane potpuno licemerje zapada, nedostatak bilo kakvih principa. Kod njih nikakav princip ne postoji, sad smo shvatili da ni kod Rusa principi ne postoje i šta god vam pričao bilo ko, principe zaboravite, principi postoje kod Srbije, mi smo toliko mali da ne možemo da se pozivamo na princip na koji se oni pozivaju a to je princip bez principa, princip sile“, kaže Vučić.

„Samo kad čujem te reči principi i vrednosti, utroba mi se naopačke okreće, a teritorijalni integritet i suverenitet, samo da mi ih više ne pominju u životu, a znam da će da ih pominju. I kad kažu zaštita teritorijalnog integriteta, vi ne znate šta sa sobom da uradite, pocrvenite, skoči vam pritisak, ne znate šta ćete sa sobom od muke, onda to morate da izgovorite i šta da radite“.

Objasnio je da je suština trenutnog problema u tome da se zapad, kako ocenjuje, plaši Putinovog argumenta o Kosovu, zbog čega će nastojati, dalje ocenjuje, mu isti argument izbiju iz ruku.

„A to što je izbijanje tog argumenta iz Putinovih ruku izbijanje Srbiji zuba i lomljenje kičme, koga briga, suviše smo mali da bi bilo ko o nama brinuo“, požalio se predsednik.

Upravo je zato i pozvao zapadne zemlje da usklade svoju politiku prema Srbiji u skladu sa saopštenjem o Ukrajini, istovremeno dajući i opasku da oni znaju, da je to njegova „igra sarkazma i ironije“ sa „moralnim patuljcima“.

„Ne moraju mnogo da se vraćaju unazad, samo da se vrate na poštovanje rezolucije 1244 SB UN. Pošto im je strašno stalo do rezolucije UN, kojom se osuđuje napad na Ukrajinu, svakako važno, pa vam molim da jednako tako važno poštujete i rezoluciju UN 1244.

Ali pošto oni to znaju, ovo je moja igra da bih pokazao koliko mogu da budem i ciničan i sarkastičan i koliko mogu da ih maltretiram u političkom smislu, da jedan mali se igra sa svima njima i da im pokazuje kako su moralni patuljci u političkom smislu, nemam nikakav problem sa tim, ali to suštinski neće da reši naš problem“.

Inače, predsednik je otkrio da težak sadržaj saopštenja G7, zvaničnici ovih zemalja njemu saopšte i „to tri puta gore“, dok sam predsednik Srbije ono što je izgovorio u emisiji njima je kazao takođe „tri puta gore“.

„Možete da zamislite onda kako to divno izgleda“, dodao je.

Najveća krivica Srbije je što štiti svoj teritorijalni integritet i što ne želi da prihvati ono što G7 ne da Ukrajini da prihvati, objašnjava dalje.

„Kako vi očekujete od nas da se mi sami odreknemo svog teritorijalnog integriteta a tamo svi vi govorite Ukrajini – ne smete vi da se odreknete jer mi nikada nećemo priznati rušenje vaše teritorije ni po koju cenu, a od nas tražite po svaku cenu da se odreknemo svog teritorijalnog integriteta. Aj’ malo prst na čelo i razmislite kakve gluposti izgovarate i koliki ste licemeri ii onda da razgovaramo drugačije“.

Srbija zadržava svoju nezavisnu i suverenu poziciju o kojoj neće da odlučuju strane sile, istovremeno je uveravao predsednik Srbije.

„Svi znaju da nama ne mogu ambasadori da vode politiku, da ne mogu ministri i predsednici drugih država da nam vode politiku, a ne ambasadori“, dodaje.

I da budem jasan, da pribegnemo politici promene Srbije – može samo uz pištolj uz slepoočnicu i to ne moju, nego našoj deci

Ne interesuje ga ako njemu prete, jer mi „ne mogu ništa“:

„Sutra da umrem, ostale su pruge, putevi, bolnice i najvažnije samostalna i nezavisna politika Srbije i to ne može niko da negira“.

O aplikaciji Kosova u Savetu Evrope

Komentarišući izjave međunarodne zajednice nakon vesti da je Kosovo apliciralo u Savetu Evrope, Vučić je naglasio da je francuski ambasador „dao dobru izjavu, da bi ga onda ispravljali iz Prištine i SAD, Nemci i Englezi podržali, Nemci najglasnije“.

„Za njih je Kosovo država. To je njihova politika, baš njih briga za poredak UN, zgazili su ga, brutalno su ga zgazili i pošto su ga brutalno zgazili, još brutalnije će da teraju sve nas da se usaglasimo sa njima da bi mogli da kažu – eto vidite mi to nismo uradili“.

„Reći će i mi smo sprečavali genocid. ‘Ajde bre ne pričajte gluposti više. Isto to i Putin kaže. Kažete – humanitarna katastrofa, pa isto to i Putin danas kaže, samo što vam se danas Putinove reči ne sviđaju a vaše vam se reči sviđaju“.

Ipak, sa Šarom Mišelom sa kojim se uskoro sastaje očekuje dobre i fine razgovore jer je on prijatelj Srbije.

Nastavlja se sa kampanjom odpriznanja

Srbija će nastaviti sa politikom odpriznanja i negovanja odnosa sa zemljama koje to nisu učinile, istakao je Vučić.

Neće da otkrije koje su četiri zemlje povukle priznanje, zato što „neće Srbiju da dovede u užasnu poziciju“. Postoje dve zemlje koje rade na tome, „posebnim planovima“ i kada bude trebalo Srbija će izaći javno.

„I naročito će se angažovati da sprečavaju dalji rad Srbije na tome. Plaše se da će Srbija hranom da kupuje odpriznanja dok gle, bezobrazluka, oni su batinom kupovali priznanja“, kaže predsednik.

„Mi moramo da radimo dalje na tome i sa onim zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova i sa onima koje su priznale – na daljem povlačenju priznanja i to ćemo nastaviti da radimo bez obzira na pritiske koje budemo trpeli jer smo shvatili da svi oni jedino što žele je da Kosovo bude u svim međunarodnim institucijama i da Srbija prizna nezavisnost Kosova a mi to nećemo jer držimo se principa“, naglasio je.

Gledam G7…

A koji su to principi?

„G7 su mi otvorili oči. Hvala im na tome. Oči mi otvorili. Ne dam teritorijani integritet Srbije ni po koju cenu. Oni kažu – ne damo teritorijalni integritet Ukrajine ni po koju cenu, ja sam uzeo evropske i evroatlantske principe i sad se držim njih ko pijan plota. Vi ste rekli ne dam to i to, evo ne dam ni ja teritorijalni integritet Srije u skladu sa poretkom UN koji tako zdušno podržavate po pitanju Ukrajine. I sad ne znam koju motku da uzmu da mi objasne da ovo nije tačno što sam rekao“.

„Čak i ako Kosovo ubace u Savet Evrope imaju problem sa stavom Srbije, jer Putin i dalje ima isti argument – kosovski presedan i nije ga Medvedev slučajno spomenuo juče. Da biste ga Putinu oteli iz ruku, morate Srbiju da naterate, a evo ja sam rešio da se držim principa G7. Je l’ ima išta važnije nego da se držim principa G7?! Ove njihove ucene i pretnje praviću se da ih nisam čuo, ali ću se držati principa a princip je ni po koju cenu nećemo prihvatiti narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Samo sam preveo, ni po koju cenu neću da prihvatim narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije“.

 

Konačno, da li postoji nešto drugo kuda Srbije može da ide od Evrope?

Najveći strah srpskom predsedniku je upravo za investicije, i to mu zapadni partneri stavljaju do znanja i „razna druga čuda“.

„Pa ne postoji i to hoću da kažem svim ljudima da znaju da mi moramo da živimo da ova zemlja i naša deca moraju da žive i da moramo da probamo da žive lepše nego mi i da probamo da ih sačuvamo od rata i da obezbedimo da ova zima bude dovoljno topla. Ako ne možete da idete u šortsu i majci u kući na minus 20, ono barem da ne morate da nosite ćebad i zimske džempere kao što u zapadnoj Evropi objašnjavaju svojim građanima da će morati da idu.

Dajte da probamo da obezbedimo svojim građanima koliko je moguće i dajte da razumemo težinu svoje pozicije

Nije se usudio da iznese prognozu koliko će svetska kriza trajati, a ne isključuje ni mogućnost da neko „nekoj budali ne kaže – dajte da ih bombarudjemo pošto stite svoj teritorijalni integritet“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.