Vučić danas sa Mogerini o zahtevima Prištine: Želim da znam imamo li dijalog

Zahtevi Prištine su "potpuno neverovatni", pokazuju da ne žele dijalog, ne doprinose rešenju problema, već su "dodatno ulje na vatru". Mi želimo dijalog, ali ne pod uslovima pod kojima je Srbija ponižena – ovako je premijer Srbije, Aleksandar Vučić, komentarisao jučerašnje nove zahteve za dijalog koje je iznela kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri. On je najavio da će o tome danas razgovarati sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, koja je, kako je Premijer objasnio – samonicijativno zatražila ovaj razgovor. Vučić je potvrdio i da će danas biti održana sednica Vlade Srbije na kojoj će se razmatrati najnoviji događaji u vezi sa dijalogom. 

"Za mene je, ono što je navedeno, potpuno neverovatno, jer to pokazuje da neko na prištinskoj strani, u stvari, ne želi dijalog, da neko želi unižavanje Srbije, i da neko ne želi da čuje, kamoli razume, argumentaciju srpske strane," naveo je Vučić za beogradske medije, dodajući:

Beograd bezbroj puta prećutao besmislice Prištine

"Ćutali smo zato što smo želeli, ne samo da napredujemo na evropskom putu, već zato što smo smatrali da su dobri odnosi sa Albancima kondicijus sine kvanon napretka svih odnosa na Balkanu, da je to nešto što je od velikog značaja za sve nas," naveo je Premijer Srbije.

"Plašim se da ovakve izjave, za koje sumnjam da su samostalno date, ne doprinose rešavanju problema, već su, rekao bih, dodatno ulje na vatru."

Ističe i da je Beograd opredeljen za dijalog, ali ne i pod uslovima pod kojim je Srbija ponižena.

"Uvek smo spremni da razgovaramo, ali ne pod uslovima pod kojima smo mi poptuno poniženi i u kojima, u stvari, nema razgovora. Ne možete da želite dijalog, a da postavljate uslove. Onda to nije dijalog, onda ne želite da čujete drugu stranu, onda je to način na koji vi želite da vaša volja bude provedena do kraja. Ako imate dijalog, vaša volja ne može da bude provedena do kraja, već je to rezultat kompromisa. Plašim se da neki to ne razumeju," naveo je on, ističući da Beograd želi da "nastavi razgovore" i "ide ka miru", ali i da se nada da "niko ne želi destabilizaciju Balkana."

Osvrćući se na najvljeni razgovor sa Federikom Mogerini, Premijer Srbije je rekao:

Pročitajte još:

"Samoopredeljenje neće 'Unity team', poziva na dijalog sa kosovskim Srbima"

 

"Videću, možda ona ima nešto nama da zameri. Ja njima nemam šta da zamerim. Ja samo želim da mi kažu imamo li dijalog, ili ga nemamo. Želim da mi kažu da li se Srbija ponašala na takav način, ili nije, bez obzira što bih ja našao i nama određene stvari da zamerim, da nismo idealni. Ali, mislim da će se i oni saglasiti sa mnom da naše izjave i njihove izjave nisu uporedive."

Kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, juče je pred Odborom za spoljne poslove Skupštine Kosova predstavila dokument u kojem se iznose novi zahtevi za dijalog sa Beogradom, kao što su uspostavljanje "granice između Kosova i Srbije", saradnja na poljima koja su od interesa "za obe zemlje", poštovanje "suseda", nemešanje Srbije i prestanak "intervenisanja" na Kosovu i ratna odšteta. Ona je, takođe, izrazila uverenje da će Srbija na kraju dijaloga priznati nezavisnost Kosova, zatraživši istovremeno promenu formata pregovora. Na dokument Tahirijeve reagovali su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, kao i njegov zamenik Dušan Kozarev. O tome čitajte u POSEBNOJ VESTI.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.