Vučić: Da priznam Kosovo u celini neću; Ne sećam se kada sam poslednji put razgovarao sa Tačijem

Vučić Gazivode
Foto: KoSSev

„Kada oni (Lajčak, Hajko Mas, Pendarovski), govore o tome da nema bilo kakvih teritorijalnih promena, hoću da znate da vam oni to kažu, u prevodu. Hoće da Srbija u celini prizna teritoriju Kosova kao nezavisnu državu. A to naravno da neću“, izjavio je predsednik Srbije u današnjem gostovanju na TV Prva. Njima poručuje da u tom slučaju dovedu nekog drugog na vlast u Srbiju, jer njemu „da ih moljakam za nešto, ne pada na pamet“.

Ne sećam se kada sam poslednji put razgovarao sa Tačijem

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić u današnjem gostovanju ponovio je da se ne seća kada je poslednji put razgovarao sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem ili bilo kojim predstavnikom Prištine.

„Video sam ga (Tačija) negde u prolazu na nekim od tih skupova, nemojte da me držite za reč“, poručio je danas predsednik Srbije na TV Prva, u vreme kada se, kako u regionu tako i šire, ponovo i sve češće čuju optužbe na njegov račun – da zajedno sa kosovskim predsednikom radi na sprovođenju ideje o podeli teritorija.

„Gledajte da o tim temama ne govorite, kao Boga Vas molim, nije to Vaš posao“

Vučić je ovog jutra komentarisao izjavu svog severnomakedonskog kolege, Steva Pendarovskog, da promena granica, kao rešenje kosovskog pitanja, ne bi bila dobra ideja.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, podsetio je da je tu istu rečenicu izgovorio ministar spoljnih poslova Nemačke, Hajko Mas, te je izjavu Pendarovskog protumačio kao pokušaj da se „dodvori Nemcima“.

Podsetimo, nemački Bundestag je u sredu osim o produženju misije Bundesvera unutar KFOR-a, raspravljao i o rešenju kosovskog pitanja. Mas je tada još jednom odbacio ideju o razmeni teritorija, uz ocenu da su se odnosi između Beograda i Prištine pogoršali. Više o ovome čitajte ovde.

„Srbija se nalazi u jednom ne lakom okruženju, to ljudi treba da razumeju i trudimo se da sa svima, čak i onima koji su priznali Kosovo – nije ih bilo briga za očuvanje integriteta i međunarodnog javnog prava u 2008. i 2009. Danas nam govore kako im je mnogo stalo do toga, ali da se sačuvaju oni koji su protivpravno, po njihovom mišljenju, izašli iz Srbije“.

Sa druge strane, tvrdi da su Srbi i Makedonci u fantastičnim odnosima i bliski narodi, ali i da je na inaguraciji Pendarovskog zamolio samo jednu stvar:

„Obratite pažnju, kao Boga Vas molim, jer ste već uradili nešto što bi mnoge zemlje drugačije posmatrale nego mi – to je bilo priznanje nezavisnosti Kosova. Gledajte da o tim temama ne govorite, kao Boga Vas molim, nije to Vaš posao. Nemojte o tome da govorite, a kada o tome govorite, razmislite da postoje oni koji od vas misle drugačije“.

„Hteli da se ulizuju Nemcima“

Tvrdi da su predstavnici Severne Makedonije sve suprotno uradili „ne bi li se još jednom istakli u svom ulizivanju Nemcima“.

Sa druge strane, predsednik ipak razume „ulizivanje“, jer je Nemačka, apsolutno dominantna sila.

„Oni su više novca upumpali u jednu zemlju nego u sve evropske zemlje zajedno i više o toga“, dodao je predsednik, ne preciziravši o kojoj zemlji govori.

Vučić ujedno razume izbor i drugih iz regiona da se na „neumeren način dodvoravaju najmoćnijima“, ali i dodaje da on to ne želi da radi.

„Neću da se dodvoravam sopstvenom narodu, a kamoli tuđim predstavnicima“.

Sa druge strane, kada „oni govore o tome da nema bilo kakvih teritorijalnih promena, hoću da znate da vam oni to kažu, u prevodu. I kada to kaže Lajčak i kada to kaže Hajko Mas, Pendarovski, jer će oni uvek tako da pokupe tako troje, četvoro njih iz regiona da ponove to isto što je rekao Pendarovski“, objasnio je predsednik novinarima i građanima Srbije.

Pravi cilj je, smatra Vučić da „Srbija u celini prizna teritoriju Kosova kao nezavisnu državu. A to naravno da neću“.

„Naravno, što se nas tiče, mi ćemo da kažemo, ‘ljudi, nema tu problema oko teritorija, teritorija je definisana Rezolucijom 1244“.

Pedsednik je danas ponovio „te priče sluša već sedam, osam godina“. A pošto, kako kaže, svi oni imaju rešenje, preporučuje im:

„Nema problema, rešite to, dovedite na vlast nekog drugog u Srbiju i rešite to za dan i naterajte ga i onda nam objašnjavajte da ste nam skinuli nešto sa grbače ili ne znam šta sve možete da ubedite narod u Srbiji. Ja u tim vašim pričama da učestvujem neću. I da vas moljakam za nešto, takođe mi ne pada na pamet“.

Te zato „jedva čeka da vidi šta će ti stručnjaci, ti geniji koji sve znaju, kako da nam sole pamet – šta neće i kako nešto ne bi, a koje bi to kompromisno rešenje bilo. Samo da nam to kažu“.

Predstavnici Srba iz Crne Gore od Srbije očekuju podršku, Srbija će biti uz svoj narod i SPC

Vučić je ujedno govorio o situaciji u Crnoj Gori i incidentima koji su usledili nakon privođenja vladike Joanikija i drugih sveštenika.

Posle video konferencije sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori, izjavio je da je čuo bojazan da „neko planira da na isti način rešava problem sa Srbima kao u nekim drugim delovima bivše Jugoslavije“, da u to ne želi da veruje, ali da je ipak zabrinut zbog takvih ocena, prenosi Beta.

Poručio je da oni od Srbije očekuju podršku, a da će se na sledećem sastanku, uživo, verovatno naći i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

„U jednoj rečenici, Srbija će biti uz svoj narod i SPC, poštujemo Crnu Goru kao državu, ali ćemo podržavati naš narod“, kazao je Vučić.

Podsetio je da 2020. godine treba da se održi popis u Crnoj Gori, da je po poslednjem popisu 28 odsto stanovnika Crne Gore izjašnjeno kao Srbi, a da se mnogi nisu tako deklarisali „da bi sačuvali posao i porodice“.

„Mi kroz prethodna istraživanja nismo mogli da nadjemo 15 odsto Srba, a po poslednjem istraživanju ih ima preko 20 odsto… Ono što je naš posao je da pomognemo očuvanje identiteta, u skladu sa međunarodnim i javnim pravom i evropskim tekovinama“, rekao je on.

Vučić je dodao da može da pregovara sa predsednikom Crne Gore, ali da se plaši da „drugačije razumeju pozicije države i (srpskog) naroda“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.