Vučić: Aleksandar Vučić je najsnažnija tačka otpora nezavisnom Kosovu bez kompromisa

Foto: TV Pink, caption

Unutrašnje stanje u Srbiji, najpre kada je u pitanju opozicija, rezultat je pokušaja stranih službi da otežaju poziciju Srbije po pitanju pregovora, rekao je sinoć u emisiji „Hit Tvit“ na televiziji Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gostujući u ovoj emisiji najviše vremena posvetio je upravo replikama opoziciji, a napade opozicije i „priče o bojkotu“ opisao kao vid unutrašnjeg pritiska onih koji ne žele jaku Srbiju.

Pojedine naše manastire strani agenti držali još od 1900“

„Suština je u tome da je neko želeo da nam otežava poziciju oko razgovora o Kosovu i to je spoljni faktor koristio želeći da Srbija nema snažno vođstvo. Različiti strani izvori su upleteni“, objašnjava predsednik.

Takva praksa „nije od juče“ kaže Vučić i kao primer navodi to da su prema austrougarskim arhivama „pojedine naše manastire držali strani agenti još od 1900“.

„Strani interesi uvek postoje i oni ne žele svi uvek najsnažniju srpsku državu, pogotovo ako se zalažu za nezavisno Kosovo. Onda oni imaju svoje unutrašnje faktore koje podižu i stalno rade na slabljenju vaše snage i moći kako ne biste mogli da zaštitite zemlju“.

Kombinacija snažnih spoljašnjih i unutrašnjih pritisaka na našu zemlju

O pritiscima stranih službi govorio je predsednik Vučić ranije u toku jučerašnjeg dana. Tada je uoči sednice Glavnog odbora SNS poručio članstvu ove stranke da Srbiju čeka teška jesen i zima tokom kojih će se vršiti pritisak na Srbiju da prizna Kosovo „bez kompromisa“.

„Biće velikih pritisaka na našu zemlju čim Albanci formiraju svoju vladu, možda i pre toga. Biće velikih pritisaka na našu zemlju koje će da kombinuju zajedno sa unutrašnjim pritiscima – naravno, preko svih svojih službi kako se to svuda u svetu radi, ne sve moguće načine“.

Najsnažnija tačka otpora nezavisnom Kosovu bez kompromisa je upravo Aleksandar Vučić, kaže predsednik.

Ponosan i srećan zbog odnosa sa Putinom i Makronom

Ipak, nisu svi strani uticaji štetni, tako se predsednik ponosi odnosima sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom, čije čak i lične navike poznaje, pa zna da će se sa njim lakše sastati u 11 uveče nego u 9 ujutru.

Srećan je i zbog odnosa sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom, kome predviđa pobedu na sledećim predsedničkim izborima a podelio je i detalj iz nedavne Makronove posete Srbiji.

„Kada sam sedeo sa njim u Palati federacije, kasnili smo sat i po vremena na sve. Nas dvojica smo na tepihu, na itisonu nekom, sedeli, gledali mape, gledali karte, analizirali zajedno i tako dalje. Znate li koji će od svetskih lidera sa toliko energije i ambicije da sagleda, da uloži“, opisao je predsednik anegdotu koja, po njegovom mišljenu, govori u prilog Makronovoj posvećenosti globalnoj politici.

Palmer ozbiljan i odgovoran

Govoreći o postavljanju Metju Palmera za specijalnog predstavnika SAD za Balkan, Vučić je rekao da je Palmer ozbiljan i odgovoran čovek, te da će on sprovoditi politiku SAD, snažno, ponekad i brutalno. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.