Vučić: Ako Srbi prestanu da učestvuju na izborima, da neće tenkovima da ih nateraju

Vučić predsedništvo
FOTO: Tanjug/live

Brine me to što nemaju struje po 8, 10 sati dnevno, to prouzrokuje nove trzavice, političke probleme i plašim se da će da krenu u sprovođenje nasilja, kazao je večeras predsednik Srbije, govoreći o energetskoj, ali i bezbednosnoj situaciji na Kosovu. Srbija tu nema mnogo izbora, „saterana je u ugao“ i jedino može da se štiti i brani „u svakom smislu“.

Kurti kaže da Srbija treba da se promeni, od koga zavisi dijalog – upitan je danas predsednik Srbije na godišnjoj konferenciji za štampu u srpskom predsedništvu.

Vučić, međutim, ne voli da komentariše takve stvari, ali je ipak odlučio da odgovori.

Kaže da je za njega veoma porazno to što Priština zabranjuje predsedniku komisije srpske Vlade za nestale, Veljku Odaloviću i direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, da uđu na Kosovo.

„Oni se ponašaju kao neko ko mislim da bi trebalo da izazove incident, da izazove Srbiju da reaguje, da bi onda mogao da traži zaštitu Amerikanaca, Nemaca i ostalih“, tvrdi Vučić.

Prokomentarisao je i Kurtijevu izjavu – da neće da dozvoli da se Referendum koji organizuje Srbija u januaru održi i u srpskim sredinama na teritoriji Kosova. Kosovski premijer ovo je kazao na još jednoj godišnjoj konferenciji za medije – u Prištini.

„Moram jednu stvar da vam kažem – postaviću pitanje međunarodnoj zajednici – SAD, EU i svima koji podržavaju manje ili više nezavisnost Kosova, hoće li tako reagovati ukoliko Srbi na KiM prestanu da učestvuju na njihovim izborima, ili, ne daj Bože, na Severu kažu da takvih izbora neće ni biti„, tvrdi Vučić.

„Šta će da rade – da ih tenkovima uteruju, doduše nemaju tenkove, da ih oklopnim vozilima uteruju na biračka mesta

Predsedniku nije jasno zašto „ti ljudi“ vole da izazivaju incidente i stvaraju tenzije.

Ali dobro, to je njihov izbor, kaže Vučić. Sa druge strane, na Srbiji je da „čuva mir i da poštuje Ustav Republike Srbije“.

Vučić je večeras kazao i da strahuje kada je u pitanju KiM.

„Kada imate političare koji se ne ponašaju racionalno i dovoljno odgovorno, već se bave situacijom negde drugo i poput velikih filozofa – pitate se ponekad – liče li na Marksa ili Ničea u pokušaju„, kaže Vučić.

Predsednika ujedno brine i to što na Kosovu, kako kaže nemaju struje po 8, a nekada 10 sati dnevno.

„To prouzrokuje nove trzavice, političke probleme i plašim se da će da krenu u provođenje nasilja. Mi nemamo tu mnogo izbora, saterani smo u ugao, jedino što možemo da se čuvamo, štitimo i branimo u svakom smislu – pregovaračkom, svakom drugom. Naše je da budemo staloženi, mirni, da reagujemo na takav način, da budemo faktor stabilnosti, ali nisam siguran da na tako nešto možemo da očekujemo od njih“, poručio je Vučić.

Dodaje da kosovski premijer traži da se u okviru dijaloga govori samo o uzajamnom priznanju.

„Neće da priča o nestalim osobama, neće da priča o onome što je potpisano o Zajednici srpskih opština“, dodao je Vučić.

Ujedno tvrdi da Priština i Zagreb imaju „potpuno vidljiv pakt – od medijskog, finansijskog, vojno-policijskog, do svakog drugog“, te da to nije novost i iznenađenje.

Podcrtava da postoje ljudi koji misle da je samo nepostojeća Srbija dobra, te da „ne postoji Srbija za njih koja je dovoljno mala, a da nije velika“, tvrdi Vučić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.