Vučić: 100 evra pomoći mladima od 16 do 29 godina u februaru

Vućić predsedništvo
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Predsednik Srbije najavio je večeras nove mere države Srbije koje će početi da se primenjuju od sledeće godine, a odnose se na finansijsku pomoć. Građani starosti između 16 i 30 godina, ukoliko se budu prijavili, već prvog feburara dobiće jednokratnu pomoć u iznosu od 100 evra.

U toku je godišnja konferencija za štampu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Svoje obraćanje započeo je sa onim što je država uradila kako bi se uvećao natalitet i pružila podrška porodicama i mladim bračnim parovima.

Bez dece nemamo budućnosti kazao je Vučić, te podsetio da su uvedene nove mere koje se odnose na novčanu pomoć za prvo, drugo i treće dete. Za prvo dete rođeno nakon prvog januara država će opredeliti 300.000 dinara, tj. za 200.000 više u odnosu na prethodna davanja, a dok će se za drugo i treće dete, pored mesečnih višegodišnjih davanja, sada uručivati i jednokratna pomoć od po 100.000 dinara.

Pomoć u iznosu od 10 do 50% ukupne cene nekretnine po osnovu rođenja deteta

Predsednik je danas govorio detaljnije o meri koju je prethodno najavio, a koja se odnosi na regulisanje stambenog pitanja, tj. pravo na novčana sredstva na izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu stambene zgrade po osnovu rođenja deteta.

Kako je prethodno najavljeno iz Vlade Srbije, ovo pravo moći će da ostvari svaka majka za dete rođeno 1. januara i kasnije, pod uslovom da je državljanin Srbije, da ima prebivalište u Srbiji i da prvi put stiče u svojinu kuću ili stan.

Iz vlade navode da će pravo moći da ostvari i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Srbije i/ili je državljanin Srbije.

Vučić očekuje da će već večeras da se usvoji zakon, a da vlada 5. januara donese uredbu kojom će biti regulisano ovo pitanje.

Predsednik je najavio pomoć u iznosu od 10 do 50 odsto ukupne cene nekretnine.

„Pre svega idemo ka majci deteta, u slučaju smrti majke to pravo se može preneti i na oca, ali pre svega, vezuje se i za majku, da može da dobije između 10 i 50 odsto po osnovu rođenju deteta, ukupnog poklona od države za stambenu jedinicu. Imate kuću u Babušnici od 40.000, dobićete od države 15 ili 20.000 evra na poklon od države Srbije, da možete da kupite tu stambenu jedinicu“.

Uz poruku očevima „da se ne ljute“, predsednik kaže da se ova mera vezuje za majke „zato što su one i odgovornije od nas. Majke su te koje će na najbolji mogući način da štite interes deteta i zato će mu želeti najbolji mogući smeštaj“, kazao je Vučić.

Tvrdi da je reč o ogromnom novcu.

„Ako kažemo da ćemo imati 65.000 novorođene dece na teritoriji Republike Srbije, negde sa 100.000 dinara – govorim o jednokratnim davanjima, negde puta gotovo 3.000 evra, pa uz sve ovo što dajemo, moći ćete da vidite da su to stotine miliona evra uložene u pronalitetnu politiku koja bi trebalo da pruži bolji standard porodicama i da se konačno pokaže da smo kao država Srbija spremni da sagledamo ulogu majke-žene u našem društvu“, kazao je Vučić.

Ujedno je najavio izmene krivičnog i drugih zakona da se „još snažnije“ uvedu preventivne mere u borbi protiv nasilja nad ženama.

„Sagledavamo u ovom trenutku kako i na koji način da se izborimo protiv vršnjačkog nasilja, to ćemo raditi sa nevladinim, civilnim sektorom“, kazao je Vučić.

100 evra za sve od 16 do 29 godina u feburaru

Vučić je ujedno najavio da je pripremljena još jedna nova mera koja se odnosi na mlađe građane.

„Za sva lica od 16 do 30 godina, odnosno do 29 godina 11 mesec i 29 ili 30 dana, pripremili smo meru koja će se brzo realizovati s ciljem podrške mladim licima kako bi im pokazali našu pažnju“, kazao je Vučić.

Vučić je precizirao da će svi koji imaju šesnaest godina, tj. ličnu, kartu pa sve do onih koji u 2022. godinu napune 30 godina ili barem jednim delom u 2022. godini imaju nepunih 30 godina, imati pravo da se prijave u periodu od 15. januara do 30. januara, i već prvog februara da dobiju navčani iznos od 100 evra.

To je negde oko 1.050.000 lica koji će od države da dobiju 100 evra, rekao je Vučić.

Precizirao je da je u pitanju jednostavna procedura – prijavite se, ostavite broj lične karte, broj računa i leći će vam novac.

Vučić je ujedno podsetio da će svi zdravstveni radnici dobiti podršku od 10.000 dinara 15. januara, a da 10. februara leže penzionerima po 20.000 dinara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.