Vučević: Stav Srbije je da se traži politički dogovor

Miloš Vučević
FOTO: Twitter/Miloš Vučević

Predstavnici Srba sa KiM su predsednika sinoć upoznali sa stanjem na terenu i sa tim šta ih je nateralo da protest iskažu postavljenjem barikada, a on je njih upoznao sa tim šta Srbija radi da sačuva mir, kazao je danas srpski ministar odbrane, Miloš Vučević.

Da je sinoć bio na putu da se sastane sa predstavnicima Srba sa KiM, potvrdio je srpski predsednik i to nakon što je obišao Vojsku između Kraljeva i Raške.

Ishod ovog sastanka, kao i ko je njemu od Srba sa KiM prisustvovao, još uvek nije poznato.

Vučević danas otkriva da su razgovori na njemu bili dinamični i prijateljski, ali složeni zbog okolnosti.

„Bilo je veoma dinamično. Ti razgovori su prijateljski, bratski, ali su složeni, jer su i okolnosti veoma izazovne. Predsednik ih je upoznao sa svim onim stvarima koje radi Srbija da sačuva mir i stabilnost. Predstavnici Srba sa KiM su ga upoznali sa stanjem na terenu i sa tim šta ih je nateralo da moraju da idu u taj vid mirnog i demokratskog protesta kao što su barikade“, kazao je danas on gostujući na RTS-u.

Otkrivši i da Vučić ima otvorenu liniju komunikacije sa predstavnicima Kvinte, kazao je da su njima preneti stavovi Srbije – da se za rešavanje situacije traži politički dogovor. Ponovio je da Srbija ima i svoje crvene linije.

„Spremni smo za dogovor, ali on ne znači pomeranje crvenih linija koje je Srbija definisala. Taj dogovor mora da pruži sigurnost za Srbe na KiM. To je ono što je uslov naše države. Na nama je da nađemo političko rešenje, a istovremeno su vojska i policija spremne da štite Srbiju i sve njene građane“, istakao je Vučević.

A crvene linije, ponovio je danas, su: „Da nema novog pogroma, ‘Bljeska’ i ‘Oluje’. Ako međunarodna zajednica želi da se ovo vrati u format dijaloga i političkog dogovora, mora prestati sa nizom iracionalnih i jednostranih poteza administracije Aljbina Kurtija. Srbi nisu iz dosade izašli na ulice, već zbog niza poteza u dužem vremenskom intervalu koji pokazuju da vlada u Prištini zaista ne vidi Kosovo kao mesto gde treba da žive Srbi“.

I dok građanima Srbije poručuje da ne treba da budu uplašeni, naglašava i da ne zna da li je rešenje blizu, te da zabrinutost postoji.

„Imamo čoveka koji ne vuče uvek racionalne poteze ili ti potezi nisu za civilizvani svet racionalni. Čitav niz, od progona Srba u Štrpcu, od napada na Srbe na Kosovu pod plaštom borbe sive ekonomije, problem tablica, lične karte, raspuštanje izbornih komisija, zabrana da Srbi učestvuju na izborima i referendumu, hapšenja… Mi zaboravljamo neke druge ljude koji su dugo u pritvorima ili su osuđivani po vrlo čudnim presudama. Činjenica je da je Kurti započeo proces poništavanja sporazuma postignutih u prethodnih 10 godina“, kaže srpski ministar odbrane.

Poručio je da Srbija ne priželjkuje sukobe, ali je spremna da, pre svega, štiti državu.

„Nikome se ne ratuje i ne priželjkujemo sukobe, ali Vojska Srbije je spremna, obučena, hrabra i odlučna da štiti našu državu. Nadam se da niko neće proveravati da li je to tačno. Hajde da probamo da čuvamo Srbiju od sukoba, da se politički borimo za KiM, za opstanak i život Srba, da ne uđemo u scenario kakav su nam pisali devedesetih godina i da dobijemo oreol idealnog krivca. Srbija vodi svoju politiku, nismo izolovano ostrvo, ali to ne znači da smo džak za udaranje“, poručio je Vučević.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.