VREME: Ubistvo Ivanovića prvo na top listi 10 Vučićevih zaostavština

Oliver Ivanovic
Foto: Bojan Slavkovic/AFP

Danas se navršava 19 meseci od ubistva Olivera Ivanovića. Pomaka u istrazi nema. Da nije prošle nedelje po treći put saslušana sekretarica Olivera Ivanovića, Silvana Arsović, u vezi sa slučajem kamera, i proteklih 30 dana prošli bi u tišini (ne)rada zvaničnih organa. Da ubistvo čuvenog srpskog političara sa KiM ne padne u zaborav opomenuli su nedeljnici u Beogradu; nedeljnik Vreme, uvrstivši upravo ubistvo Ivanovića na vrh liste od – kako su u svom centralnom tekstu juče nazvali – „top deset afera Vučićeve zaostavštine“, a nedeljnik NIN u tekstu „Krvani tragovi medijskog atentata“.

Ko je naručio i izvršio ubistvo Olivera Ivanovića?

Pitanje je koje po 19. put upućuje građanska inicijativa koju je Ivanović predvodio i čije ime i nosi – GI SDP „Oliver Ivanović“.

Ovog puta upućuju oštre kritike kosovskim istražnim organima ne samo zbog izostanka napretka u istrazi, već zbog ponovnog pozivanja sekretarice Olivera Ivanovića, Silvane Arsović, da da iskaz u svojstvu osumnjičene.

Arsović je po treći put saslušana u prostorijama specijalnog tužilaštva u Prištini prošle nedelje. Kako je njen advokat Dobrica Lazić rekao za Insajder posle ispitivanja, tužilac im je preneo da je ekspertiza pokazala da je Arsović uključila kamere na prostorijama stranke nakon ubistva Ivanovića. Advokat je takođe rekao da ono što je tužilaštvo predočilo u Prištini nije dovoljno za optužbu, te da su za tako nešto potrebni materijalni dokazi.

„U proteklih mesec dana jedino dešavanje jeste ponovno saslušanje sekretarice SDP-a Silvane Arsović. Stvara se subjektivni osećaj da istražni organi u Prištini mogu samo da kažu da nešto rade. Saslušavaju saradnicu pokojnog Olivera Ivanovića u svojstvu osumnjičene i okrivljene, da pokušaju da je optuže za kamere koje navodno nisu radile od 04.01. do 16.01.2018, i proradile deset minuta po ubistvu. Pozivaju se na balističke izveštaje stranih zemalja koje nisu hteli ni njoj a ni njenom advokatu da dostave na uvid ni na samom saslušanju a ni posle toga. A mi ih pitamo: šta je sa ostalim snimcima uzetih sa drugih kamera“, navodi u saopštenju GI SDP.

Za SDP, ovakvi postupci prištinskog Specijalnog tužilaštva predstavljaju „potvrdu“ da istražne radnje nisu još na samom početku urađene profesionalno, već ad hoc, ali ih to, kako dalje navode „ne oslobađa odgovornosti“ za pronalaženje ubica.

Silvana Arsović je inače bila jedan od dugogodišnjih najbližih saradnika i prijatelja Olivera Ivanovića.

VREME: Ubistvo Ivanovića najveća afera prve Vučićeve sedmogodišnje vladavine

„Oliver Ivanović je ubijen pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima i postao je moneta za potkusurivanje između režima u Prištini i Beogradu“, piše novinar Vremena Slobodan Georgiev za ovaj nedeljnik.

Likvidacija Olivera Ivanovića, kako je okarakterisao ubistvo, našla se uoči 19 meseci od zločina na prvom mestu liste od „top deset naprednjačkih afera“. Nedeljnik Vreme je u svom najnovijem broju juče kao centralnu priču objavio listu slučajeva koji su predstavljeni kao „Vučićeva zaostavština“.

„Događaje na koje podsećamo povezuje mnogo toga, ali se čini da je jedno ključno: u svim situacijama Vučić bi ‘istupio’ da zaštiti nekoga iz svog najbližeg okruženja, što je institucijama poslalo poruku da se tim događajima ne bave preterano revnosno ili da neke od njih potpuno ‘zatvore’. Ti ‘top događaji’ danas postoje najviše zbog toga što deo javnosti i deo medija uporno na njih podseća i traži odgovore“, Georgiev piše u uvodu teksta „Nasleđe Aleksandra Vučića“.

Za Georgijeva je ubistvo Ivanovića okosnica jer je ono „uvelo srpsko društvo u novu dimenziju u kojoj je moguće očekivati i druga ubistva političkih neistomišljenika“. Do „likvidacije“ Ivanovića, kako ocenjuje „sukobi na srpskoj političkoj i medijskoj sceni nisu prelazili ravan javno izrečenih uvreda i pretnji“.

Ipak, predsednik Srbije je tu likvidaciju pod nerazjašnjenim okolnostima, „uspeo da neutrališe snažnom medijskom vatrom u čemu mu je svesrdno pomogla i Milena Popović, nevenčana supruga Olivera Ivanovića“, ocenjuje Georgijev, dodajući da je cilj te kampanje bio „da pokaže kako se ta likvidacija koristi za napad na Srbiju“.

Ako je deo javnosti ukazivao na činjenicu da se protiv Ivanovića vodila neviđena medijska i kampanja na samom terenu koja je kulminirala spotom u kome se on optužuje za izdaju Kosova u jesen 2017. godine, ako je BIRN objavio tonski zapis dela intervjua iz tog perioda u kome Ivanović markira Milana Radoičića kao opasnog čoveka koji kontroliše sever Kosova i njemu preti, ako je u intervjuu Vremenu rekao da se plaši za svoj život, ako su njegovoj likvidaciji prethodila druga ubistva na tom delu Kosova, sve to je Vučić uspeo da amortizuje snažnom upotrebom medija i kampanjom

Međutim, iako se, kako navodi „u zbiru Vučić odlično nosio“ posledicama zločina, tako što se „neprestano pozivao na ovaj zločin i najavljivao njegovo razrešenje, koristeći Milenu Ivanović i njenog sina kada je to potrebno“, kasniji napadi, najpre na Borka Stefanovića, a onda i na novinara portala Žig, Milana Jovanovića, pokazali su „da se ambijent promenio i da se nasilje sa TV ekrana i iz tabloida prenelo na ulice“.

Nijedan od ovih slučajeva nije do sada sudski razrešen, a otvorili su i teme bogaćenja i uticaja privrednika sa severa Kosova Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića uprkos značajnom policijskom dosijeu koji svaki od njih ima. Pored toga, videlo se da na lokalu postoje „moćnici“ koji pod zastavom sa slikom Vučića mogu da organizuju napade na one koji im se ne dopadaju

Na ostatku liste afera u nedeljniku Vreme napominje se rušenje u Savamali, Parada ponosa 2014. kada su se predsednikov brat i brat ministra unutrašnjih poslova Andrej Vučić i Predrag Mali našli u središtu incidenta koji je obuhvatao i fizički sukob sa Žandarmerijom, afera oko plagijata diplome ministra Malog, sporni ugovori, stanje u medijima i mnoge druge.

Oliver Ivanović ubijen je ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa, tri meseca nakon lokalnih izbora u kojima je medijski i politički označen kao izdajnik i rušitelj srpskog jedinstva. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, ispraćen velikim brojem građana, bez komemorativne sednice lokalne skupštine čiji je odbornik kratko pred smrt bio. Poznata su do sada imena sedam osoba osumnjičenih za umešanost u slučaj, među kojima su i pripadnici Kosovske policije, kao i potpredsednik Srpske liste. Dve osobe od tri i dalje su u pritvoru od kraja novembra, dok je funkcioner Srpske liste izbegao hapšenje. U međuvremenu istraga je proširena na još dve osobe. Pored poznatih osumnjičenih, akteri negativne medijske kampanje protiv Ivanovića, koja je prethodila kosovskim lokalnim izborima na jesen 2017, takođe su deo istrage kosovskih pravosudnih organa, o čemu ponovo, sa novim detaljima, piše i novinar Milan Radonjić u najnovijem broju NIN-a, koji je juče izašao.

Dvojica predsednika – Vučić i Tači više puta su izlazili sa obećanjima i konkretnim rokovima za informacije, odnosno rešenjem slučaja, ali se to još uvek nije dogodilo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.