VOZ u najdelikatnijem momentu: "Temperatura blizu vrenja, odmah isključiti rernu"

Voz se dogodio u najdelikatnijem momentu. Nije problem to što je krenuo iz Beograda, nije problem ni uređenje voza iznutra, već je mnogo veći problem natpis na 21 jeziku. Zamislite da iz Skoplja krene voz za Solun na kome piše "Ovo je voz Aleksandar Makedonski" i "Makedonija je kolevka civilizacije", sa kartom na kojoj Grčka ne postoji. Zato je mudra i racionalna odluka da taj voz stane u Raškoj. Ako je tačno da Premijer Srbije nije video kako voz izgleda, to nije dobro i govori da sinhronizacija ne funkcioniše najbolje. Pitanje odgovornosti ne može da se otvori, jer to u izbornoj kampanji otvara bok vladajuće koalicije. Učinjena je usluga Tačiju. ROSU je iskoristila ovaj gaf i ko će uspeti da ih sada vrati nazad?! To je izazvalo veliku napetost i strah kod kosovskih Srba i ovo je upozorenje i albanskim ekstremistima da se ne igraju. Sve se dešava u momentu kada je Srbija vrlo nezadovoljna odlukom pariskog suda zbog puštanja na uslovnu slobodu Ramuša Haradinaja. Srpskim vlastima bih rekao: Sve što imate o Haradinaju, pravac u taj sud! Bilo šta što se desi u ovom trenutku, na umu treba imati bezbednost Srba na Kosovu. Sada nam treba hladna glava. Jedna varnica može da napravi katastrofu. Situaciju je najbolje opisao visoki komesar za proširenje Johanes Han. "Treba gledati u budućnost, a ko ne gleda u budućnost, gleda u prošlost i treba se vratiti dijalogu Beograda i Prištine". Ovo u intervjuu za KoSSev kaže poznati srpski novinar Jakša Šćekić. Sa njim smo razgovarali u jeku visokih tenzija između Beograda i Prištine, prema nepodeljenoj oceni svih strana – najvišim od kada je započeo briselski dijalog. Voz koji je u subotu, uz pompeznu najavu, u 08:30 krenuo sa glavne železničke stanice u Beogradu – za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški, po odluci premijera Srbije, Aleksandra Vučića, kako bi "sprečio krvave sukobe".

Kako biste čitaocima u najkraćem objasnili šta se dogodilo u vezi sa vozom?

Cela ova stvar sa vozom se dogodila u najdelikatnijem momentu za sve koji se trenutno bave politikom ne samo u Beogradu i Prištini, nego šire u regionu. U Americi se čeka primopredaja vlasti. To znači da njih, u ovom trenutku, apsolutno ne zanima odnos Beograda i Prištine. Evropa ima veliki problem sa Trampom koji je izjavio da je Bregzit briljantna stvar i da iz Evropske unije treba da izađe još zemalja, te da je NATO pakt, kao takav, pomalo zastareo, jer ne može da se bori protiv terorizma. Moskva, opet, očekuje kako će Tramp da se ponaša, da li će ostati pri onim izjavama da hoće da se sretne sa Putinom. Kinezi, takođe, gledaju kako će se razvijati odnosi između Moskve i Vašingtona i vi sada imate nešto na relaciji Beograd-Priština, što je danas najbolje opisao visoki komesar za proširenje Han, na sastanku ministara spoljnih poslova. Kao što vidite, Balkan neće biti tema.

Šta je Han rekao?

Rekao je da treba gledati u budućnost, a ko ne gleda u budućnost, gleda u prošlost i treba se vratiti dijalogu Beograda i Prištine. Bilo šta što se desi u ovom trenutku, a dovoljna je samo varnica, treba imati na umu bezbednost Srba, ne samo na Severu Kosova, nego i bezbednost Srba koji žive u enklavama. Evo i danas čitam u Blicu naslov Samo da rata ne bude, sad nam treba hladna glava, jedna varnica može da napravi katastrofu. Gledao sam komentare na video koji je postavila moja koleginica iz agencije "Beta", a koja je bila u vozu. Komentari koji su dolazili sa albanske strane bili su takvi da se kosa digne na glavi. Da li je moguće da posle toliko godina ta mržnja još uvek postoji i da ona jednostavno isijava?! To nije dobro. U jednom svom tvitu rekao sam – Balkan ima jako mnogo mržnje, čak može mržnju i da izvozi. To nije dobro za Balkan. Može da bude vrlo katastrofično, ne samo za odnos Beograda i Prištine, već i za region. Vidite kakvi su odnosi na relaciji Beograd-Zagreb, Beograd-Sarajevo. Sve ukupno to nije dobro. Međutim, u svetu se dešavaju mnogo veće stvari i u suštini, sada niko nema toliko vremena da se bavi nama.

Ako ostavimo po strani veoma opasan politički kontekst u kojem se rukovodi ovom krizom, a mnogi to prepoznaju i kao spinovanje i to na obe strane, kada bismo u ovom slučaju voza probali da odgovorimo kao na pitanje koje se isključivo tiče železničkog saobraćaja i saradnje železnica Srbije i Kosova, šta je to što je trebalo da se dogodi i preduzme da bi voz iz Beograda stigao u Kosovsku Mitrovicu?

Nijedna stvar na Balkanu nije jednostavna – voz koji ide iz tače A u tačku B. Voz iz Kraljeva svakog dana ide u Kosovsku Mitrovicu i vraća se istog dana bez ikakvog problema…

…Kao što je i dan kasnije od zaustavljanja voza iz Beograda u Raški, voz na relaciji Kraljevo-Kosovska Mitrovica normalno saobraćao….

…Tako je. Kao što je išao i tog dana, dakle, i dan kasnije. Čak mislim da nije problem ni to što je voz krenuo iz Beograda, niti uređenje voza iznutra. To svuda u svetu postoji. Leteo sam avionima bliskoistočnih kompanija. Uvek su na ekranima informacije gde je sala za one koji hoće da se mole, toga ima i u svakoj hotelskoj sobi. To meni niti je smetalo, niti ostalima koji su dolazili, jer, jednostavno mora da postoji tolerancija.

Onda, u čemu je bio problem?

To treba mnogo bolje da znate vi koji živite dole, ali mislim da je mnogo veći problem bio onaj natpis na 21 jeziku. Ne vučem paralelu, ali zamislite da sada iz Skoplja krene voz za Solun na kome piše Ovo je voz Aleksandar Makedonski; da bude nacrtana karta na kojoj Grčka ne postoji i da piše Makedonija je kolevka civilizacije. Mogu da vam kažem da bi taj voz kod Idomenija bio ne samo iskamenovan, već ne bi ni ušao u Grčku. Tako da mislim da je bila jako mudra odluka i racionalna da se taj voz zaustavi u Raškoj. Zato mislim da sada treba stati pod hitno. Kad je već temperatura blizu vrenja, onda ne treba još i grejati šporet.

Ako je mudra odluka da voz stane, sa čim se većina slaže i da su tenzije već podignute, zašto je doneta odluka da taj voz uopšte krene, i to uz tako pompeznu najavu, i da li sada za to neko treba da snosi odgovornost?

Ne treba niko da snosi odgovornost, jer je to sve ispitivanje terena. Sve se to dešava u momentu kada je Srbija vrlo nezadovoljna odlukom pariskog suda zbog puštanja na uslovnu slobodu Haradinaja. Sami znate kako je to ovde odjeknulo. To je ono – hajde da se uradi nešto i da se vidi šta ćemo i kako ćemo dalje. Mislim da je još uvek ostalo ono staro na Balkanu – hajde da uradimo danas nešto, a sutra ćemo da vidimo kako ćemo dalje.

S obzirom na to da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, kako je više puta isticala i sama, bila promoter ovog voza, da li je onda njen direktor tim postupkom 'doveo' ROSU na Sever?

Moguće. Ja to ne znam, vi svakako znate mnogo bolje, ali sa tim vozom učinjena je usluga Tačiju i mislim da to nije dobro urađeno. Kao što sam i rekao, bio je to problem i za vreme Miloševića – hajde da uradimo nešto danas, a kada su ga pitali – šta ćemo sutra i kakve su posledice, onda on kaže – e sutra ćemo da vidimo šta ćemo sa tim posledicama da radimo. Ovo je trebalo lepo smisliti i reći – aha, voz ide tu. Ako dođe jedan odgovor, uradimo ovo, ako dođe drugi odgovor, uradimo ovako, ako dođe treći odgovor, uradimo onako. Nije dobro da Đurić izađe u Topčideru, Vacić izađe u Raškoj i šta sad'?! Ostane jadni mašinovođa i one jadne stjuardese u vozu. Đurić koji, maltene, ne može da uđe na Kosovo. Vacić koji jeste savetnik, Vacić koji nije savetnik, a Vacić ide po vozu, pa deli vizit karte.

Kako je onda moguće da se ne otvori pitanje odgovornosti, odnosno da ga ne treba otvarati i da se neće otvarati?

Ne može da se otvori zato što pitanje odgovornosti za taj voz ne može da se otvori u predizbornoj kampanji, u koju su SNS i SPS krenuli bez kandidata – eto još jednog srpskog fenomena koji ja ne razumem. Bilo kakvo poimanje odgovornosti, ili bilo šta drugo, otvoriće bok vladajuće koalicije. Ako je tačno da Premijer nije video kako voz izgleda, ako je tačno da Premijer nije znao šta će Božović u Zagrebu da govori, to nije dobro i to govori da ta sinhronizacija ne funkcioniše najbolje.

Kako Srbi sa Kosova i uopšte kako javnost treba da razume poruke dva najviša srpska zvaničnika? Kada predsednik kaže – ako Albanci budu ubijali Srbe, na Kosovo ide vojska, idemo svi, evo ja prvi, a Premijer kaže – molim Albance da ne ubijaju Srbe. Kako da razumeju tu poruku?

U strahu su velike oči. Napetosti su velike. Zato se ponovo vraćam na naslovnu stranu Blica – Sad nam treba hladna glava Jedna varnica može da napravi katastrofu. Vi se sećate izjave srpskih zvaničnika koji su rekli da specijalne jedinice ROSU ne mogu nikad da dođu na administrativnu granicu i kao što vidite – to se desilo! Mene sada zanima ko će uspeti da tu specijalnu jedinicu vrati nazad?! Pošto nisu mogli da dođu do sada, sada su iskoristili ovaj gaf. Nemojte mi reći da je onaj snimak na Fejsbuku relevantan, gde samo vidite dve ruke koje stavljaju neki štapin. Oni su to iskoristili, ušli su, a vi sami i znate da se, gde policija i vojska krenu, jako teško vraćaju. To vi sigurno znate bolje, nego ja ovde u Beogradu – da je upravo to izazvalo veoma veliku napetost i strah kod ljudi, odnosno kod Srba koji žive tu i Srba koji žive u enklavama. Stoga je ovo neka vrsta upozorenja, hajde da kažem – albanskim ekstremistima, da se 'mnogo ne igraju'. Vraćam se opet na one komentare koji su katastrofalni.

Takve, kako kažete, katastrofalne komentare imamo i mi na našem portalu i to sa obe strane…

E zato je potrebno odmah isključiti rernu, da se to polako ohladi i da se, kako je rekao komesar Han, vrati u dijalog. I kosovska politička situacija je komplikovana. Sa jedne strane je Tači, sa druge Haradinaj, sada se govori da je Tači čovek prošlosti i tu postoji komešanje i ko zna šta se sve još sada dešava. Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu treba da počne da radi. Lično mislim da je hapšenje Haradinaja više vezano za budući rad tog suda, nego što je pitanje Interpolove poternice iz Srbije. Kada bi me neko pitao za savet, srpskim vlastima bih rekao: Sve što imate o Haradinaju, pravac u taj sud!

Hvala što ste govorili za KoSSev.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.