Vojska počela s montažom poljske bolnice u Novom Pazaru, stiže humanitarna pomoć

Novi Pazar
Foto: Printscreen, N1

Video prilog N1 možete pogledati ovde.

I dalje su sve oči uprte u Novi Pazar, kao grad u kome je situacija najkritičnija. U poslednja 24 časa umrlo je petoro ljudi, a na lečenju u novopazarskoj bolnici je 205 kovid pozitivnih. U pomoć stiže vojska koja će napraviti poljsku bolnicu sa 150 ležajeva i sa 15 vojnih lekara. Stigla je i pomoć koju su za samo nekoliko dana sakupile humanitarne organizacije iz Beograda, prenosi N1.

Situacija u Novom Pazaru bila je i glavna tema sinoćnog predsednikovog gostovanja na javnom servisu. Aleksandar Vučić se trudio da predstavi sve što je Vlada učinila za bolnicu u tom gradu u poslednjih šest godina, ali je mnogo komplikovanije pitanje bilo šta se dogodilo u poslednjih šest dana.

Vučić: „Poslali smo tamo 13 respiratora“.

Novinarka RTS: Koji su, kažu, neotpakovani?

Vučić: Stvarno!? Evo, svih 10 su večeras upotrebi!

Novinarka RTS: Večeras? Šta je bilo prethodnih dana? Jeste li pitali?

Šta je bilo prethodnih dana pitanje je kojim sada nemaju vremena da se bave u Novom Pazaru, pošto je samo u poslednja 24 časa umrlo još pet osoba u tom gradu.

Vojska je počela montažu poljske bolnice. Novi Pazar postaje regionalni centar za kovid, jer u Užicu i Kraljevu gotovo da više nema mesta. Vojna bolnica imaće 150 kreveta.

„Ljudi, to je za mene… Uh! Veliki teret koji skidam. Imamo još 150 mesta. Mi smo juče otvorili pedijatriju i napunili je za sat i po. Zašto? Nećemo da dozvolimo da nam ljudi leže po hodnicima i da nam umiru. Svako će imati kiseonik. Dolaze nam Tutinci, dolaze nam iz Sjenice“, kaže Mirsad Đerlek, koordinator bolnice u Novom Pazaru.

Situacija se poslebno komplikuje u Sjenici u kojoj je više od 50 zaraženih. U ovom zdravstvenom centru je smešteno 28 pacijenata sa upalom pluća i drugim komplikacijama.

Novinar Edib Honić kaže da je mesto i dalje u šoku posle smrti dvojice obolelih koje su u Užičkoj bolnici poslali kući.

„Murat Hadžović, sin preminulog Šabana, starog 69 godina, tražiće odgovornost od Užičkog zdravstvenog centra i zaposlenih, kao i odgovornost Zdravstvenog centra Sjenica. Isti je slučaj i sa 45-ogodišnjim Enverom Papićem i on je umro iste večeri. Sjenica je prepuštena sama sebi, građani se pitaju da li je Sjenica grad na Pešterskoj visoravni u Srbiji? Traže pomoć onakvu kakva priliči, jer stvarno je u Sjenici alarmantno – iz dana u dan je sve gore“, navodi Honić.

U poziv za pomoć odazvao se beogradski civilni sektor. Niz organizacija, od Trag fondacije, Fonda b92, pokreta Ne davimo Beograd i drugih. Danas je oprema iz Beograda stigla u Novi Pazar, sutra stiže i u Novi Pazar i u Tutin.

„Ono što je nama važno bilo jeste da dobijemo precizne podatke šta je zaista potrebno u ovom trenutku, da se ne dupliramo sa nekima. I uspeli smo da dobijemo iz Novog Pazara iznutra informacije, kao i iz Sjenice i Tutina. Veoma brzo za 24 sata smo prikupili 1.700.000 dinara i odlučili smo odmah da trošimo i šaljemo jer znamo koliko je važna brzina u ovom slučaju“, naveo je Veran Matić iz Fonda B92.

Svi koji žele da doniraju pomoć za Novi Pazar preko beogradskih udruženja i nevladinih organizacija mogu to učiniti uplatom na račun Fonda B92, kao i preko sajta donacije.rs.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.