Četiri novoinficirana na centralnom Kosovu i još dvoje u Goraždevcu

Test korona COVID-19
Foto: Shutterstock

Četiri nova slučaja inficiranja virusom korona zabeležena su na teritoriji centralnog Кosova, a još dva slučaja registrovana u Goraždevcu, prenose lokalni mediji.

Od izbijanja epidemije odnosno pandemije, sve do nedavno, tokom trajanja strožijih vanrednih mera, nije bilo nijednog inficiranog u sredinama na jugu nastanjenim većinski srpskim stanovništvom. Situacija se promenila od skoro.

Uprkos tome, prema rečima prof. dr Bratislava Lazića, situacija na centralnom Kosovu je pod kontrolom, prenosi RTV Gračanica.

“Mi smo u početnoj fazi ove epidemije imali jako dobre rezultate upravo zbog toga što je stanovništvo na prostoru centralnog Кosmeta dobro prihvatilo predložene mere nadležnih organa Republike Srbije i to se dobro na terenu sprovodilo,” rekao je Lazić.

Lazić ističe da su do sad potvrđena četiri slučaja inficiranja koronavirusom i da se za dve osobe čekaju rezultati, međutim postoji bojazan da će se uticaj proslava matura i okupljanja povodom Vidovdanskih svečanosti ispoljiti u narednih sedam dana ali da se situacija pomno prati.

Zdravstvene institucije dobro su snabdevene zaštitnom opremom.

“Imamo sve što je potrebno za suzbijanje zaraze koronavirusa dakle, dobro smo snabdeveni, dobro smo organizovani. Takođe, moram da istaknem da smo dobro snabdeveni i kada su medikamenti u pitanju, imamo dovoljno sanitetskog materijala. Mogu slobodno reći da imamo stabilno funkcionisanje koje će biti i u narednom periodu“, kazao je Lazić za RTV Gračanica.

U međuvremenu, kako saznaje Radio Goraždevac, u Goraždevcu su potvrđena još dva nova slučaja inficiranja koronavirusom.

U pitanju je stariji bračni par. Supruga je pre nekoliko dana testirana u Kosovskoj Mitrovici, ali je otpuštena kao negativna, piše dalje ovaj medij.

Testove je za oba supružnika ponovio kosovski institut za javno zdravlje i testovi su pozitivni za oba lica.

Ovo je već treći slučaj koronavirusa zabeležen u Goraždevcu.

Prošle nedelje jedno lice za koje su testovi pokazali da je pozitivan, hospitalizovano je u kosovskomitrovačkoj bolnici.

Direktorka Doma zdravlja u Goraždevcu, dr Stanislava Radović, apelovala je na sve žitelje Goraždevca da se pridržavaju svih preporučenih mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Na Kosovu je danas, prema testiranju koje se vrši u kosovskom institutu za javno zdravlje novoinficiranih 113, dok je izlečeno još 67. Što se tiče novih podataka za sve većinski srpske sredine, u kojima se testira obavlja u srpskim zdravstvenim ustanovama, a Higijenski zavod od nedavno šalje beogradskoj laboratoriji „Vatreno oko“ u Beograd, oni se očekuju sutra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.