Zvaničnik PDK pretio javnim ličnostima

Gani Koci
Foto: Kosovsko ministarstvo ekonomije

Tekst je izvorno preveden sa engleskog jezika, sa Prishtina Insight-a

Bivši zamenik ministra, Gani Koci, u dve objave na društvenim mrežama ovog petka opisao je brojne istaknute političare i novinare kao „srpsku septičku jamu“ koju je trebalo „prekriti betonom“.

Gani Koci, bivši zamenik ministra ekonomije i član Upravnog odbora Demokratske partije Kosova (PDK), u dve objave na društvenim mrežama ovog petka pretio je određenim političarima, novinarima i drugim uglednim javnim ličnostima.

„Došlo je vreme, ne za dezinfekciju, već za zatvaranje ovih srpskih septičkih jama koje se i dalje nalaze na Kosovu. Mnogo smrde“, napisao je Koci u objavi na Fejsbuku, koja je ubrzo obrisana, podelivši pritom i fotografiju određenih istaknutih političkih i medijskih ličnosti.

Na fotografiji su bili Vjosa Osmani, predsednica Skupštine Kosova, Aljbin Kurti, bivši premijer, Haki Abazi, bivši potpredsednik vlade, Veton Suroi (Veton Surroi), publicista i osnivač lista Koha Ditore, Škeljzen Gaši (Shkelzen Gashi), bivši Kurtijev savetnik i Jeta Džara (Jeta Xharra), izvršna direktorka BIRN-a na Kosovu. Na fotografiji su se nalazili i Ron Gjinovci (Rron Gjinovci), direktor nevladine organizacije ORCA, kao i istoričar Jusuf Budžovi (Jusuf Buxhovi), poslanici pokreta Samoopredeljenje, Fitore Pacoli (Fitore Pacoli) i Arberie Nagavci, kao i bivši poslanici Drita Milaku (Drita Millaku) i Iljir Deda (Ilir Deda).

Ubrzo nakon što je objava izbrisana, Koci se požalio da su „militanti“ iz Samoopredeljenja uklonili njegovu objavu tako što su je prijavili Fejsbuku.

„Pripadnici UDBA-e [pripadnici srpske tajne službe] iz Samoopredeljenja izbrisali su status koji sam objavio o srpskim septičkim jamama koje se i dalje nalaze na Kosovu“, napisao je u drugoj objavi, da bi zatim ponovio svoju izjavu o potrebi da se one „prekriju betonom“.
BIRN je kontaktirao kosovskog tužioca Bljerima Isufaja (Blerim Isufaj) sa pitanjem o tome da li tužilaštvo smatra da je ova objava krivično delo i da li će se preduzeti bilo kakve mere u vezi sa incidentom. Međutim, Isufaj je odgovorio da nije video objavu. „Nisam je video, nisam je pročitao i ne mogu sada da govorim“, rekao je tužilac.

BIRN je kontaktirao portparola PDK-a, Avnija Bitićija (Avni Bytyci), da zatraži mišljenje stranke o Kocijevim izjavama, ali do objavljivanja ove vesti, odgovor nije stigao. Asocijacija novinara Kosova rekla je u izjavi za BIRN da još ne može da komentariše objave, ali Gentiana Begoli (Gentiana Begolli), predsednica Asocijacije, izjavila je da je pokrenula to pitanje na odboru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.