Voda iz Gračaničkog jezera posle mesec dana ponovo može da se koristi za piće

Gračaničko jezero
FOTO: Kim

Voda iz Gračaničkog jezera koja već mesec dana nije bila za upotrebu a zbog ustanovljene veće koncentracije mangana – ponovo se može koristiti za piće, saopštili su danas iz Kosovskog instituta za javno zdravlje (NIJZK).

„Vrednost mangana u jezerskoj vodi i u distributivnoj mreži poslednjih dana su u skladu sa standardima predviđenim Administrativnim uputstvom br. 10/2021 – Kvalitet vode za ljudsku upotrebu“, naveli su danas.

Kosovski institut za javno zdravlje saopštio je još 19. oktobra da su izvršene hemijske analize uzoraka vode proizvedene u fabrici koja se napaja iz ovog jezera, te da je uočena povećana vrednost.

U ovih mesec dana oglašavali u više navrata sa navodima da je novim laboratorijskim analizama utvrđeno smanjenje referentnih vrednosti mangana u vodi, da nema mesta panici, ali i da prisustvo nije bilo u skladu sa standardima utvrđenim administrativnim uputstvom o kvalitetu vode za ljudsku upotrebu.

Voda se u ovom periodu koristila samo za čišćenje, održavanje higijene i slične potrebe, ali ne i za pripremu hrane i pića.

Područja koja su bila pogođena snabdevanjem vode iz Gračaničkog jezera između ostalih su: Gračanica, sela u regionu Lipljana, Čaglavica, Ajvalija, Veternik, kao i deo Prištine.

Povezane vesti:

Poboljšan kvalitet vode Gračaničkog jezera, građani će uskoro moći da je koriste za piće

I dalje uvećano prisustvo mangana u Gračaničkom jezeru: Sutra ispiranje glavnih i sekundarnih linija

NIJZK: I dalje uvećano prisustvo mangana u Gračaničkom jezeru

NIJZK: Smanjuje se vrednost mangana u Gračaničkom jezeruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.