Vučić: Bolje i da kupujete vreme, nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete

„Neki kažu loše je da kupujete vreme. Loše je ako niste pre toga pokušali da postignete kompromis, pokušavate da postignete kompromis. Vidite da je nemoguće, ali drugog izlaza nemate. Onda morate i vreme da kupujete i to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete da se odreknete“, kazao je predsednik Srbije u govoru na obeležavanju 182. godišnjice SANU.

Uz SPC i samu Srbiju, naglašava da je baš ova institucija večna.

Vučić je akademicima danas priznao da je svakog dana, nedelje i mesečno imao „bezbroj puta dileme kako i na koji način da se iz pojedinih situacija izađe i kako da se vodi državna i nacionalna politika“.

„Danas sa sigurnošću mogu da kažem, bez obzira na težinu problema sa kojima se suočavamo, na veličinu i snagu pritisaka koji će samo biti veći u narednom periodu, da uvek moramo da težimo kompromisu, ali da ne smemo da se odreknemo onoga što je naše. Ne smemo da se odreknemo ni međunarodnog javnog prava, ni naše teritorije, ni našeg naroda“, naglasio je.

A čak i kada bi to vlast i uradila, uz sva obećanja koja gotovo svakodnevno dobija, zna da su to sve lepe primamljive, atraktivne priče koje na kraju uvek budu samo šarena laža, sa kojima se ne dobija ništa – ni na taktičkom, a svakako ne na strateškom nivou.

Aleksandar Vučić se plaši da će naredna – 2024. – biti mnogo teža za ceo svet i za Srbiju.

„Plašim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba, mnogo više nemira nego što je donela prethodna i ova 2023. Kada to kažem mislim i na svaku vrstu ugroženosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj i u mnogim drugim delovima našeg regiona“, kazao je Vučić.

Iako Kosovo više nije spominjao, nastavak govora se ipak odnosio na njega.

Kaže da smatra da je od izuzetnog značaja da „svakog dana, slušajući različite stavove i mišljenja, dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju slobodu i budućnost uopšte sačuvamo“ – bio je posebno pesimističan o svetu koji Srbiju okružuje i narednoj godini.

„Kada govorim o svim ovim izborima, govorim zato što znam da niko nikome neće da popusti. U eri savremenog sveta i društvenih mreža, popuštanja nema. Niko nigde nikome da popusti neće. Kompromis je postala odvratna reč. Poštovanje drugih i drugačijih stavova gotovo da nigde ne egzistira u savremenom svetu“.

U ovakvim uslovima se ne očekuje da situacija bude bolja, već najgora u istoriji Srbije, kaže Vučić, ali i odmah dodaje da veruje da će iste godine – naredne 2024. biti „kraj velikog dela teškoća muka i problema“ sa kojima se Srbija suočava.

I premda mu se čini da je izlaz u insistiranju na kompromisnom rešenjima, uprkos svemu, dodaje:

„Iako znamo da ih neće biti. Iako znamo da ih ni drugi, a i oni koji bi da određuju sudbinu sveta ne žele“.

„Neki kažu loše je da kupujete vreme. Loše je ako niste pre toga pokušali da postignete kompromis, pokušavate da postignete kompromis. Vidite da je nemoguće, ali drugog izlaza nemate. Onda morate i vreme da kupujete i to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete da se odreknete“.

Vučić je u delu za koji se razume da je govorio o Kosovu za kraj imao i sledeću poruku:

„Za našu zemlju je važno da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, da pokušamo da sačuvamo mir, a ponekad da se i ispod kamena sakrijemo, da ne ugrozimo budućnost Srbije, da sačekamo povoljnu priliku u pravom smislu te reči – da sa istinom i pravdom izađemo pred svet i da za to dobijemo poštovanje sveta“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.