Vljora Čitaku se povlači sa mesta ambasadorke u SAD

Foto: Prishtina Sot

Nakon što je kosovski ministar spoljnih poslova, Glauk Konjufca, ranije danas predložio povlačenje sedam ambasadora među kojima i Vljore Čitaku (Vlora Çitaku), Čitaku se oglasila najavivši da će se povući sa mesta ambasadorke u SAD.

On je na Fejsbuku navela da je istovremeno sa njenom objavom primila i imejl kojim se obaveštava da je ministar Glauk Konjufca zatražio od kosovskog predsednika njen odlazak sa funkcije ambasadora u SAD.

Čitaku je dodala da će poštovati zahtev kosovske vlade.

„Mada mi je jasno da samo predsednik Kosova ima pravo da imenuje i razrešava ambasadore Republike Kosovo, dovoljna mi je sada svetski poznata činjenica da nisam poželjna. Međutim, verujem da sam zaslužila preliminarne konsultacije o pomenutom predlogu“, navela je Čitaku.

„Kao ambasadorka imenovana sam preko političkog ključa. Rekla sam to već mnogo puta ranije, i sasvim je prirodno da bi kosovska vlada tražila moju smenu. Međutim, ja neću dozvoliti da budem topovsko meso u bici između vlade i predsedništva“.

Čitaku je navela da će se u ovom prelaznom periodu truditi da sve dužnosti izvršava odgovorno, „kao i do sad“, nadajući se da će se odrediti uskoro njen zamenik ili zamenica.

„Imala sam posebnu čast i privilegiju da služim trojici premijera i dvoma predsednika“, napisala je Čitaku i istakla da je Kosovo predstavljala onako kako je najbolje znala.

„Moja inspiracija su uvek bili i ostaće građani Kosova koje zastupam u Vašingtonu. Moja poruka glavnom gradu SAD-a bio je upravo odjek njihovih priča o oporavku“.

„Nema doživotnog ambasadora, samo je Kosovo doživotno i služenje njemu“, zaključila je Čitaku.

Povodom ove najave Konjufce o predlogu za povlačenje sedam ministara oglasila se danas i Kancelarija kosovskog predsednika.

Navode da još uvek nisu primili takav predlog, ali i da je imenovanje i razrešenje ambasadora ekskluzivno pravo predsednika po kosovskom Ustavu.

Međutim, ukoliko ovi predlozi stignu na adresu predsedništva, Hašim Tači će ih razmotriti, navodi se u saopštenju Kancelarije kosovskog predsednika koje prenosi Koha.

Čitaku se, zajedno sa Tačijem, nedavno našla usred skandala, kada je Tači, pozivajući se na nju, objavio vest da je Jamajka priznala Kosovo, što je odmah zatim ministarka spoljnih poslova ove države demantovala. Poslanica Samoopredeljenja Fitore Pacoli je potom zatražila i ostavku Čitaku, a Čitaku je u međuvremenu objasnila da je dala striktna uputstva da usmena nota nije još uvek stigla i da se vest ne objavljuje.

Pokret Samoopredeljenje je tokom prethodnih godina snažno kritikovao kosovsku diplomatiju, posebno od kada je Srbija započela sa kampanjom odpriznavanja.

Povezani članci:

Konjufca predlaže povlačenje još 7 ambasadora, među njima i Čitaku

Konjufca ukinuo nezakonite odluke o imenovanju 14 konzula

Diplomatski skandali Kosova u 2019Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.