Vlasnici bazena protestuju, najavljuju blokadu prelaza sa Albanijom

Foto: Zeri

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vlasnici bazena na Kosovu izašli su danas na simboličan protest sa transparentima na kojima je pisalo „Ljulj Raka, jesi li zaboravio šta je hlor“, „Premijeru, ako ne možete da nam pomognete, pustite nas da radimo“, „Poreze plaćaju bazeni na Kosovu, a ne plaže Velipolja“.

Ovim protestom se od Vlade traži da povuče odluku o zatvaranju bazena.

Odluku o zatvaranju otvorenih bazena nazivaju „skandaloznom“ i iznose niz razloga zbog kojih ta odluka nije trebalo da bude donesena.

„Ako ne idu na bazene, građani odlaze na jezera ili plaže na kojima nema zaštitnih mera, broj posetilaca tržnih centara se povećava. Bazeni rade u skladu s pravilima, imaju kontrolisanu vodu i dovoljnu razdaljinu. Na bazenima na Kosovu u letnjem periodu bude između 3000 i 4500 porodica“, naglasio je Diamant Paćariz (Diamant Paçarizi), vlasnik bazena na Kosovu, prenosi Zeri.info.

Paćariz je naglasio da bazeni imaju sezonu kada mogu da rade, maksimalno 50 sunčanih dana i da će ih ta odluka dovesti do propasti, jer će ih održavanje na dnevnom nivou koštati isto a neće imati prihoda.

“Odluka je nasumična i ilegalna. Zakon br. 04/13 od 13. jula samo obavezuje bazene da se pridržavaju mera, a ne predviđa njihovo zatvaranje”, rekao je on.

Paćariz je najavio i to da ukoliko vlada ne donese odluku večeras, da će protesti biti održani na granici sa Albanijom.

“Održaćemo protest na granici sa Albanijom, gde ćemo blokirati vozila koja napuštaju Kosovo. Tražimo od policije da ne provocira situaciju i ne sprečava postizanja naših ciljeva“, zaključio je.

Učesnici protesta su na kraju protesta bacili suncobrane i transparente ispred zgrade Vlade.

Prethodno je, takođe ispred zgrade vlade održan i protest Sindikata medicinskih sestara i tehničara, oni su zatražili povećanje naknade za noćnu smenu sa 18 na 36 evra.

Medicinske sestre traže da se naknada za noćne smene poveća sa 18 na 36 evra

Na Kosovu će danas biti organizovana tri protesta: Mnogi radnici i privatnici nezadovoljni merama vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.