Povratnici iz Brestovika: Nemamo vode ni ruke da operemo u vreme korone, zavrnuli nam slavinu


Veći deo povratničkog sela Brestovik, kod Peći, prema rečima meštana – uglavnom Srba povratnika, bez vode je više od mesec dana i to u sred širenja pandemije koronavirusa. Nemaju vode ni za održavanje higijene, dok je nekoliko grla stoke uginulo. Infrastruktura za vodosnabdevanje koja je izgrađena sredstvima međunarodne zajednice, u međuvremenu je postala vlasništvo lokalnih Albanaca koji su u ovom selu kupili srpska imanja i otvorili porodične firme, piše Radio Goraždevac.

Na seoskom sastanku Srba i Albanaca iz Brestovika prethodno je dogovoreno da u dva termina dnevno bude puštena voda, svim domaćinstvima. Vlasnik firme, Albanac, na čijem je imanju bazen za vodosnabdevanje, poštuje tu odluku. Međutim, drugi komšija, takođe Albanac, prema rečima Miodraga Dašića, predstavnika ovog sela, prisvojio je svu vodu za sebe.

„Presekao je glavni dovod, postavio ventil i zatvorio vodu. Mi čekamo da dođe voda, vode nema. Izašli smo komisijski da proverimo i videli da je on zatvorio vodu“, izjavio je za Radio Goraždevac Miodrag Dašić, predstavnik sela Brestovik.

Vlasnik firme za koga meštani tvrde da im je uskratio mogućnost vodosnabdevanja, Arđend Žara, kako je rečeno ovom mediju iz Goraždevca, nije bio na svom posedu.

Sa druge strane, Baškim Draga, vlasnik farme na čijem se imanju sada nalazi bazen za vodosnabdevanje, potvrdio je navode predstavnika sela Brestovik – da po dogovoru pušta vodu dva puta dnevno, ali je istakao da stanovnici u ovom selu imaju međusobne probleme, jer ne mogu da se dogovore oko toga da ne zalivaju bašte. Vode za to nema, poručio je.

„Odlučili smo svi zajedno, pošto nema dovoljno vode u gornjem izvoru, da pustimo vodu od 7 do 9 časova ujutru i 19 do 21 časova uveče da bi imali vodu, ali džabe, čim pustimo vodu iz bazena, za dvadeset minuta nema više vode. Svi imamo vode, ali kad se zalivaju bašte nema, da ne zalivaju bašte imalo bi svakog dana po dva sata, jer bazen ne može da sakupi više u ovom trenutku“, kaže u izjavi za Radio Goraždevac Baškim Draga.

Da redovno zaliva baštu, ali i da to rade i drugi, kaže i stanovnik gornjeg dela povratničkog sela Brestovik – koje je sada mešovito neselje, Hazir Ljajić.

„Danju i noću da mi se pusti, ja ne zatvaram cev, sve mi je zeleno. Ako hoćete, idite pogledajte, sve je zeleno, nije se osušilo. Je l’ to normalno ili nije normalno? Navodnjavam svaki dan. Nemam ni kozu ni kravu tu, baštu zalivam, luk mi je najbolji u selu, može celo selo da dođe da jede. Ja koristim vodu, koristi ovaj Ljubiša ovde, koriste ovi dole. I krave i stoka i kukuruzi se navodnjavaju“, kaže Ljajić.

Dok u gornjem delu sela ima vode i za navodnjavanje, u donjem, gde pretežno žive srpski povratnici, vode nema.

To posebno predstavlja rizik za starije povratnike u vreme pandemije virusa korona, kaže povratnik Stevan Džavrić.

„Od korone se plašimo, do sada ne, ali sada se plašimo. Možda bi imali ruke da operemo, ali ovako nema ništa“, kaže Stevan Džavrić povratnik iz Brestovika.

Bušenje dubinskih bunara za vodu finansirala je Norveška ambasada, dok je kaptažni bazen, koji služi kao rezervoar finansirao Mercy Corps. Elektro instalacije ovog bazena vode se na predstavnika sela, Miodraga Dašića.

„Što je najgore, sat za struju se vodi na moje ime, tako da sam ja dobio račun za struju u iznosu od deset hiljada evra i onda su sud i izvršitelji došli da mi zaplene kuću“, kaže Dašić.

Dašić kaže da gašenje vodovoda i zatvaranje prilaza seoskom potoku predstavlja veliki problem za one koji drže stoku.

„Zatvorio je prilaz reci u dužini od petsto metara, tako da mi sada ne možemo da priđemo kod reke. I kanal koji smo imali za navodnjavanje, i to je zatvorio. Ja imam krave i svinje i nemam šta da im dam da piju. Već mi se razbolela jedna krava i jedan bik je bolestan i ja sad sve to moram da vodim na prinudno klanje ili da bacim. Skoro sam bacio jednu kravu koja se razbolela od infekcije i uginula, ne znam šta da radim“, kaže Miodrag Dašić u izjavi za Radio Goraždevac.

Do objavljivanja ovog priloga na poruke novinara Radio Goraždevac nisu odgovorali gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri, pres služba ministara za povratak i zajednice, na čijem je čelu Dalibor Jevtić.

Radio Goraždevac

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.