Medicinske sestre traže da se naknada za noćne smene poveća sa 18 na 36 evra

Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji ja adaptiran)

Medicinske sestre i tehničari sa Kosova protestuju ispred zgrade Vlade Kosova gde zahtevaju da se noćna smena plaća 36 evra, umesto trenutnih 18 evra.

Sindikat medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika simbolično je uručio 18 belih mantila, što simbolizuje iznos potreban za povećanje plata. Predsednik ovog saveza, Fitim Havoli (Fitim Havolli), rekao je da medicinske sestre gledajući u oči pandemiji i pokazuju herojstvo. Prema njegovim rečima, medicinske sestre su prve koje se suočavaju sa bolešću.

„Ovim protestom obraćamo se vladi, tražimo da se jednom zauvek okrene zdravstvu i ovoj zajednici koja se suočila sa COVID-19, ne štedeći ni sebe ni svoje porodice. Sada smo tu da ukažemo Vladi na to da smo mi zajednica koja bi trebalo da se tretira kao prioritet. U noćnoj smeni koja traje 12 sati medicinska sestra je u bliskom kontaktu sa pacijentima 11 sati“, rekao je.

Havoli je rekao da je interesovanje medicinskih sestara za učešće na protestima bilo veliko.

„Danas su nas hiljade kolega medicinskih sestara i tehničara pozvali kako bi učestvovali u ovom protestu, ali s obzirom na situaciju, mnoge smo odvratili i izvinjavam se zbog toga. Naš pravičan zahtev je da se dnevnica poveća sa 18 na 36 evra. Nismo tražili povećanje plata i nećemo se sada baviti povišicama i platama, jer je Ustavni sud doneo presudu. Ovi zahtevi su u vezi sa motivacijom koju treba dati ovoj zajednici. Proteklih nedelja 800 ljudi je zaraženo“, rekao je on.

Medicinske sestre su prva i poslednja linija koja gleda u lice pandemiji.

„U ratnom smo stanju i ne ostavljamo građane bez nege“, dodao je Havoli.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.