Vladika Teodosije podržao Vučićevu inicijativu o pomoći Srbima na KiM

Teodosije Gazimestan
FOTO: KoSSev

Dan nakon sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srpske liste u Kuršumliji, podrška danas zvanično stiže iz Eparhije raško-prizrenske i vladike Teodosija.

„Eparhija raško-prizrenska svesrdno pozdravlja inicijativu Predsednika i najavu da će država Srbija u predstojećem periodu učiniti dodatne korake kako bi ohrabrila naš narod da opstane i ostane na svojim vekovnim ognjištima. Posebno je važno da će finansijsku pomoć dobiti svi građani koji žive na Кosovu i Metohiji, nezaposleni po 200 evra po osobi, a zaposleni i svako dete po 100 evra“, naveo je vladika u saopštenju za javnost.

Finansijska pomoć države će znatno doprineti ekonomskom oporavku srpskog naroda koji je dodatno ugrožen zbog nedavnih poplava i pandemije koronavirusa, dodao je.

Podržao je i najavu gradnje КBC u Gračanici i modernizaciju postojećeg КBC u Кosovskoj Mitrovici, kao i ulaganja u obrazovne ustanove i infrastrukturu u srpskim sredinama, ističući da su Кosovska Mitrovica i Gračanica dva centra od ključnog značaja za zdravstvo i obrazovanje Srba na KiM

„Ovim najavama i konkretnim merama koje će biti preduzete, država Srbija jasno šalje poruku da čvrsto ostaje uz svoj narod na Кosovu i Metohiji, i severno i južno od reke Ibra, što će značajno doprineti ohrabrenju i pomoći onima koji su u teškoj ekonomskoj situaciji“.

Vladika Teodosije je podsetio i na to da Eparhija već godinama, uz pomoć Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, opstaje sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernicima u veoma teškim bezbednosnim i ekonomskim uslovima.

Ovo je prilika da se još jednom, i na ovaj način, zahvalimo našoj državi i našem narodu koji živi u centralnoj Srbiji i dijaspori, na svoj pomoći koju nam nesebično pružaju

„Nama, koji danas živimo na prostoru Кosova i Metohije, sasvim je jasno da su naša Država i Crkva od ključnog značaja za opstanak naroda i očuvanje Кosova i Metohije. Doprinoseći, svako na svoj način i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti, imamo istorijsku obavezu da zaštitimo i očuvamo ono što posedujemo i posebno time, da ohrabrimo naš narod na život, koji je i pored svih nevolja i nedaća ostao na ovim prostorima. Mi se iskreno nadamo, ako Bog da, da će i oni, koji su pod raznim pritiscima morali da se odsele, da će se u dogledno vreme vratiti svojim domovima i ognjištima, gde god je to moguće“, istakao je vladika.

Crkva ostaje duboko posvećena jačanju jedinstva, oko vekovnih svetinja i duhovnih vrednosti, koje su Srbe vekovima i očuvale na Kosovu i u Metohiji, zaključio je vladika Teodosije.

Deo državnog vrha, predvođen Aleksandrom Vučićem, sastao se juče u Kuršumliji sa Srpskom listom. Vučić je najavio finansijsku podršku za zaposlene i nezaposlene, nove infrastrukturne projekte i zahvalio se Srbima zbog toga što su glasali za Srpsku listu.

Sa druge strane poslao je poruke o albanskim političarima koji su hteli da „podele narod“, a da su „neki u to ulagali mnogo novaca“ i da u tome nisu uspeli.

„Radili su to i preko Beograda i preko pojedinih medija, radili su to na sve moguće načine i nisu uspeli“, poručio je.

Vučić najavio finansijsku podršku za KiM: 200 evra za nezaposlene i po 100 evra za svako dete i svakog čoveka

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.