Vladika Teodosije osudio napade na srpske mladiće, napadi nisu bili isprovocirani

Posle nedavnog ranjavanja dva srpska mladića u dva odvojena incidenta, oglasila se i eparhija Raško-prizrenska, kao i vladika Teodosije. Najoštrije je osudio napade na A. J. (21) iz Suvog dola kod Kosovske Mitrovice i N.D. (23) iz sela Prilužja kod Vučitrna. Oba incidenta pokazuju, kaže Vladika, pogoršanje bezbednosne situacije i ugrožavaju život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a jedan od glavnih faktora loše bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji za pripadnike srpskog naroda je neaktivnost kosovske policije i sudstva.

„Sa velikom zabrinutošću primili smo ovih dana vesti o napadima na srpske mladiće A. J. (21) iz Suvog dola, prigradskog naselja Kosovske Mitrovice i N.D. (23) iz Prilužja kod Vučitrna. A.J. napadnut je 25. juna dok je išao ulicom u svom selu. Napad je izvršio kosovski Albanac koji je izašao iz vozila, udario srpskog mladića drškom pištolja po glavi, a potom mu pucao u predelu potkolenice. Božijim čudom Jevtić je ostao u svesnom stanju i pozvao policiju i potom mu je ukazana medicinska pomoć u KBC u Mitrovici gde je zadržan na lečenju,“ daju detalje o incidentu koji se dogodio prošle nedelje.

„N.D. iz Prilužja napadnut je u ranim jutarnjim časovima u svom selu kada se sa prijateljima vraćao kući. Dvojica lica albanske nacionalnosti su izašla iz kola, poprskala Nikoline prijatelje biber sprejem, a Nikolu je jedan od napadača povredio nožem zadavši mu nekoliko ubodnih rana. Dejanović je hitno prebačen u KBC u Mitrovici gde mu je ukazana hitna pomoć i gde se trenutno nalazi na urgentnom odeljenju,“ opisali su šta se dogodilo u incidentu od ove nedelje.

„U oba slučaja reč je o ozbiljnim napadima sa ciljem da se ugrozi život srpskih mladića i u oba slučaja napadi nisu bili ničim isprovocirani,“ navodi se u saopštenju.

Episkop raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio ove napade i zatražio od kosovske policije ali i međunarodnih predstavnika da se počionioci privedu pravdi i adekvatno kazne.

„U drugom slučaju napadač Albanac je uhapšen i veoma je važno da sudski proces bude pod monitoringom kako se i ovi slučajevi ne bi završili kao i brojni dosadašnji slučajevi napada na Srbe gde su počinioci izbegli pravdi ili su dobili samo simbolične kazne,“ precizira Eparhija.

„Jedan od glavnih faktora loše bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji za pripadnike srpskog naroda i dalje ostaje neaktivnost kosovske policije i sudstva koji u najvećem broju slučajeva ne rade svoj posao ili ga rade formalno tolerišući kontinuirano etnički motivisano nasilje nad Srbima,“ zaključuje se u jučerašnjem eparhijskom saopštenju.

Incidente je osudio juče i američki ambasador Greg Delavi koji ih je takođe označio kao međuetničke.

A kako je Kosovska policija ovo videla, pročitajte u KP: Mladići učestvovali u tuči, traga se za još jednom osobom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.