Izboden srpski mladić u Prilužju, osumnjičeni uhapšen. KP: Mladići učestvovali u tuči, traga se za još jednom osobom

Kosovska policija

19:20 – KP: Mladići učestvovali u tuči, osumnjičenom određen pritvor, traga se za još jednim albanskim mladićem

Kosovska policija saopštila je nove detalje u vezi sa ranjavanjem srpskog mladića N.D. u Prilužju. Slučaj se dogodio neposredno nakon tuče u kojoj su učestvovala bar dvojica Srba i dvojica Albanaca. Izjave su dali dvojica srpskih mladića, dok policija traga za jednim mladićem albanske nacionalnosti, navode.

„Kao rezultat aktivnosti i intenzivnih istraga, Policija Kosova do sada je uspela da identifikuje četiri osobe kao učesnike u tuči, od kojih dvojica Srba i dvojica Albanaca,“ saopšteno je iz policije.

Osumnjičenom Albancu V.S. (1995) određen je pritvor, a „dve osumnjičene osobe“ – Srbin D.D. (1984) i Srbin S.S. (1994) – nakon davanja izjave puštene su u redovnoj proceduri, dodaje se u saopštenju.

Policija Kosova traga za albanskim mladićem P.S., starosti oko 25 godina.

„U svojstvu materijalnih dokaza oduzeto je jedno vozilo koje pripada osumnjičenoj osobi i koja je zadobila telesne povrede u toku učestvovanja u tuči,“ dodaju iz policije.

12:10 – Policija Kosova: Uhapšen osumnjičeni za napad

Osumnjičeni za napad na N.D. je uhapšen. Mladić je albanske nacionalnosti. Motiv napada za sada nije poznat i slučaj ne može u ovim trenucima da se kvalifikuje kao međuetnički – potvrdio je za KoSSev zamenik direktora Kosovske policije za region Mitrovica Jug, Nusret Mehmeti.

Đurić: „Kampanja nasilja, brutalni podmukli napadi, eskalacija nasilja, neuspeh međunarodne zajednice“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, najoštrije je osudio napad na, kako je naveo, srpske mladiće u Prilužju. Od nadležnih organa i međunarodne zajednice zahteva da „u najhitnijem roku pronađu počinioce“ i spreče, kako je istakao, „dalјu eskalaciju nasilјa nad Srbima na Kosovu i Metohiji“.

„Nakon nedavnog ranjavanja A.J. u Suvom Dolu i jutrošnjeg ranjavanja srpskog mladića u Prilužju, sasvim je jasno da je u toku organizovana kampanja nasilјa nad Srbima u pokrajini, i da je neophodno preduzeti najodlučnije mere kako bi se sprečilo da ekstremisti ugroze godinama građen mir,“ ocenio je Đurić.

Dodao je da Priština, ukoliko ne želi „nekontrolisanu eskalaciju nasilja na KiM-u“, mora „jasno“ da se ogradi od „brutalnih i podmuklih etnički motivisanih napada“ na Srbe i da angažuju „sve kapacitete kako bi zločinci bili privedeni pravdi“.

„Očigledno protivnici mira i suživota na Kosovu i Metohiji na ovaj način nastoje da potkopaju nastojanja da se problemi na terenu rešavaju mirnim sredstvima i dijalogom i da kod Srba u pokrajini izazovu strah i nemir.

Jutrošnji napad je za njega „još jedna potvrda neuspeha dela međunarodne zajednice“ da na Kosovu uspostavi „vladavinu zakona i uslove za siguran i dostojanstven život srpskog naroda“.

„Osumnjičeno lice je identifikovano i uhapšen je. U toku je istraga razloga o tome zašto je i došlo do napada,“ rekao je Nusret Mehmeti, potvrdivši da se napad dogodio oko 3 ujutru u selu Prilužje.

Na pitanje da li je napadač albanske nacionalnosti, te da li bi usled toga slučaj eventualno mogao da se kvalifikuje kao međuetnički, Mehmeti je odgovorio:

„Jeste, albanske nacionalnosti je, ali u ovom trenutku slučaj ne može da se kvalifikuje kao takav, jer je istraga u toku. Takođe, prema informacijama koje imamo, to nije bilo unapred pripremljeno, niti sa namerom.“

Na pitanje da li je moguće da je bilo više napadača, s obzirom na to da su pojedini mediji preneli izjavu napadnutog mladića da sumnja da ga je napala grupa Albanaca, Mehmeti je odgovorio:

„Za sada nemamo informaciju da je to bilo grupa. Ponavljam, glavno osumnjičeni je uhapšen.“

11:15 – Prilužje: Izboden srpski mladić

Dvadesetrogodišnji N.D. iz Prilužja sa teškim telesnim povredama primljen je jutros u mitrovički KBC. Zadobio je više ubodnih rana u predelu grudnog koša i leđa, potvrdio je za KoSSev zamenik direktora KBC-a, Zlatan Elek. Informacija iz Kosovske policije za sada nema. 

„Mladić je trenutno u stabilnom zdravstvenom stanju, ali je smešten u jedinici intenzivne nege sa više ubodnih rana u predelu grudnog koša sa – desne, leve i zadnje strane, i leđa. Da li će biti hirurške intervencije, ili ne, zavisi od dijagnostičkih procedura koje su još uvek u toku,“ kazao je Elek.

KoSSev je više detalja o slučaju zatražio i od Kosovske policije. Portparol KP-a za region Južne Mitrovice, Avni Zahiti, naveo je u izjavi za KoSSev da je na odmoru, uputivši nas na svog zamenika, kojeg nismo uspeli da dobijemo.

Pisanim putem smo informaciju zatražili i od portparola Kosovske policije, Bakija Keljanija. Do objavljivanja ove vesti odgovor, međutim, nije stigao.

Da je srpski mladić teško povređen u međuvremenu su javili i drugi lokalni mediji.

Radio Kontakt plus je, pozivajući se na nezvanična saznanja, preneo i da je biber sprejom isprskan brat N.D.

Informaciju o napadu je za RTV Kim potvrdio predsednik Privremenog organa u Prilužju, Aca Mišić, koji je naveo da se napad dogodio noćas oko 2 sata posle ponoći u centru sela, te da su bila prisutna i dvojica očevidaca koji su poprskani sprejom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.