Sveti Arhangeli: Deca u letnjoj školi kaligrafije u znak sećanja na Patrijarha Pavla

Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije posvećena je uspomeni na patrijarha Pavla. Kroz kreativne radionice učesnici su u prilici da  bolje upoznaju srednjovekovnu srpsku istoriju, veronauku, kaligrafiju, muziku i likovno stvaralaštvo.

Letnja škola kreativnog pisanja nastala je kao zajednička ideja oca Mihajla, igumana manastira Svetih Arhangela i Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela. Cilj ovih radionica je da se deca upoznaju sa istorijom srpskog naroda  i da savladaju tehniku kaligrafske ćirilice, koja  čuva od  zaborava ne samo tradiciju lepog pisanja, već i istoriju srpskog naroda.

„Prvi cilj je okupljanje dece, i nešto manje nastavnika, da ugodno i na ovako jedinstvenom mestu provedu jedno lepo vreme. Drugi cilj je, naravno, da ih obučimo za kaligrafski rad, da nauče ono što nisu znali, a trebalo bi da znaju da je temelj srpske kulture pisana, ali i govorna reč, tako da učimo istoriju, učimo veronauku i pravimo jednu celinu – istorijski temelj kod dece,“ kaže Vera Stojišić – Gašparovski, predsednica udruženja vojvođanskih učitelja, Novi  Sad.

Profesor veronauke, istorije i muzike Miodrag Blizanac svakodnevno u konaku Cara Dušana na najkreativniji način deci približava srednjovekovnu srpsku istoriju.

„Mi kao nastavnici pokušavamo da napravimo jednu radionicu koja je nastavak tekovine srpske tradicije, srpske kulture i književnosti i ono od čega je sve postalo, a postalo je sa pismom, zakonom, muzikom, pesmom, književnošću, sa  ćirilicom, i naravno kaligrafijom. To je već vajanje srpskih slova, srpskih reči, i davanje jednog posebnog značaja, truda i vere onom u šta verujemo, a to je ćirilica, to je naše pismo koje možemo samo mi sačuvati ako ga koristimo i ako učimo našu decu. Ova letnja škola ili ćirilična duhovska akademija pokušavamo da pojačamo značaj same ćirilice u svakodnevnom životu,“ dodao je Miodrag Blizanac, profesor istorije iz Novog Sada.

Oko tridesetak dece sa Kosova i iz centralne Srbije ove godine pohađa sedmodnevnu letnju školu kaligrafije. Iako se tehnika krasnopisa ne može savladati  za svega nekoliko dana, privukla je njihovu pažnju.

„Ova škola je mnogo zanimljiva, puno se družimo i mnogo su lepa sva kaligrafiska slova i volim da ih pišem. Pored kaligrafije pevali smo pesme, učili smo kaligrafiju, istoriju i književnost,“ kaže Elena Grbušić iz Niša.

„Meni se najviše dopada kada pišemo slova, reči, rečenice,“ rekao je Grigorije Šmigić iz Gračanice.

„Ovde smo mogli da naučimo istoriju Nemanjića, lepo pisanje, i učimo divne pesme,“ kaže Pavle Poćet iz Beograda.

Ideja je da letnja škola kaligrafije, koja bi okupljala zainteresovane sa Kosova, centralne Srbije i dijaspore, postane tradicija. Kolonija se 8. jula završava izložbom kaligrafskih radova polaznika ove letnje škole u konaku Cara Dušana u manastiru Svetih Arhangela.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.