Delavi osudio: Međuetničko nasilje, neosnovane optužbe da se radi o organizovanom nasilju, zastrašivanje Srba u KBS

Ambasador SAD-a u Prištini Greg Delavi osudio je večeras međuetničko nasilje na Kosovu, ali i kako je okarakterisao, neosnovane optužbe da se radi o organizovanom nasilju čime se podižu tenzije. Istovremeno je poručio da su mir i pomirenje jedini put napred za višenacionalnost na Kosovu.

„Osuđujem nedavne akte međuetničkog nasilja i neosnovane optužbe da se radi o organizovanim kampanjama nasilja, a što samo podiže tenzije. Mir i pomirenje su jedini put napred za multietničko Kosovo,“ poručio je na svom Tviter nalogu.

Delavi je takođe poslao poruku u vezi sa ovonedeljnim povlačenjem osam srpskih pripadnika KBS iz ove kosovske bezbednosne formacije:

„Duboko sam zabrinut zbog nedavnih ostavki srpskih članova KBS sa Kosova. Spoljna zastrašivanja pripadnika KBS su neprihvatljiva. Raznolikost KBS je model za ovu zemlju. To treba da se pozdravlja, a ne uništava.“

Dvadesetrogodišnji Srbin N.D. izboden nožem u noći između srede i četvrtka u selu Prilužje, i on se danas nalazi u stabilnom stanju u KBC Kosovska Mitrovica. Ima povrede u levoj i desnoj polovini grudnog koša, kao i u predelu leđa. Prema preliminarnoj policijskoj istrazi,  njega je nožem izbo Albanac u tuči u kojoj su učestvovala bar dvojica Srba i dvojica Albanaca. Glavni osumnjičeni je uhapšen juče, – za KoSSev je rekao zamenik direktora Kosovske policije za region Mitrovica Jug, Nusret Mehmeti, koji je tada i naglasio da se do tih trenutaka incident nije mogao kvalifikovati kao međuetnički.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, juče je u hitnoj reakciji naveo da je nakon nedavnog ranjavanja A.J. u Suvom Dolu i ranjavanja srpskog mladića u Prilužju, „sasvim jasno da je u toku organizovana kampanja nasilјa nad Srbima“, te da je to „još jedna potvrda neuspeha dela međunarodne zajednice“ da na Kosovu uspostavi „vladavinu zakona i uslove za siguran i dostojanstven život srpskog naroda“. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.