Vladeta Janković: Vučić neće preživeti Kosovo

FOTO: RTS printscreen

Potpisivanje međudržavnog obavezujućeg sporazuma s Prištinom Vučić će, kao Milošević bombardovanje, politički za neko vreme verovatno preživeti, ali će biti smrtno ranjen – kaže u intervjuu za Direktno.rs prof. dr Vladeta Janković. U nastavku prenosimo delove ovog intervjua koji se tiču pitanja Kosova i Metohije.

Janković je bio ambasador u Velikoj Britaniji i Vatikanu, a na političkoj sceni Srbije je aktivan od početka devedesetih godina prošlog veka, najpre kao član obnovljene DS, a zatim i kao najbliži saradnik Vojislava Koštunice u DSS. Važi za jednog od najvećih ovdašnjih intelektualaca. Profesor Janković je autor više knjiga iz istorije književnosti kao i kultne knjige „Mitovi i legende“ po kojoj je snimljen veoma popularan serijal na TV Beograd.

Da li za Vučića postoji crvena linija očuvanja države i naroda, preko koje ne bi prešao pa makar izgubio vlast?

Ne postoji. Čak i kad bi postojala, sada je suviše kasno jer iz blata u koje se on, sa svojim okruženjem, zaglibio nema izvlačenja. I kad bi hteo da ustukne, to više ne može jer je takva cena samovlašća: ni sa kim nije delio odgovornost, pa sada suviše opstanaka zavisi od njega lično.

EU i SAD od Vučića već duže vreme očekuju da ispuni nekoliko njima važnih zahteva: da s Kosovom potpiše međudržavni sporazum i dozvoli prijem u UN, da izvrši promene Ustava Srbije, da se distancira od Moskve i Pekinga, da razreši ubistvo braće Bitići… Šta se od svega toga može očekivati posle izbora?

EU i SAD nemaju istu koncepciju rešenja, ali i jedni i drugi smatraju neophodnim prijem Kosova u UN, a to je upravo ono što mi po svaku cenu treba da izbegnemo. Od svih prepreka koje očekuju Vučića, a nabrojane su u vašem pitanju, jedna je bitna i zapravo sažima sve druge: to je potpisivanje takozvanog međusobno obavezujućeg sporazuma. Našoj javnosti će to biti predstavljeno kao beznačajan ustupak, jer međudržavnog priznanja i razmene ambasadora neće biti, ali će Kosovo i Metohija za Srbiju biti ne samo „de fakto“ već i „de jure“ izgubljeni, jednom zauvek. Nije isključeno da sever Kosova dobije malo više autonomije, a eventualna razmena teritorija može biti samo na našu štetu, jer je Vranjska dolina za našu zemlju isto što i plućna arterija za ljudski organizam.

Po pitanju Kosova jasno je da Zapadu nije problem Vučić, ali se od njega očekuje da spreči da Rusija i Kina ne blokiraju prijem Kosova u UN. Da li će Putinu i Si Đinpingu biti preči interesi Vučića ili Srbije, ili i će i oni iskoristiti Kosovo za ostvarenje nekih svojih interesa? 

To su pitanja iz domena visoke svetske politike, za kakva su nadležni specijalizovani instituti, takozvani tink-tenkovi ili diskutanti uz pivo pred seoskim prodavnicama. Koliko ja vidim, NATO je uzeo pod svoje sve u regionu sem nas i Republike Srpske, a Rusija, i Kina još manje od nje, ne mogu ništa do da nas koriste kao neku vrstu monete za potkusurivanje. Verujem da će nastaviti da blokiraju ulazak Kosova u UN sve dok to ne postane žeton za ulog u nekoj drugoj, njima isplativijoj igri.

Kako god da okrenete Vučić je u ovom trenutku miljenik i Istoka i Zapada. Ali, i Tantal je bio miljenik bogova…

Tantal je istinsku naklonost bogova zloupotrebio na način stravičan u mitskim razmerama. Vučić u svetskim razmerama ne uživa ničiju istinsku naklonost niti ima format da bilo šta zloupotrebi. On je danas kao čep koji pluta na nemirnoj površini dok ga voda ne natopi toliko da sam potone u mulj na dnu. 

Grenel i Lajčak su veoma zainteresovani da se sve reši u narednih nekoliko meseci. Bliže se i izbori u Americi… 

Rešenje kosovskog problema sigurno bi pomoglo Trampovoj predizbornoj kampanji, ali to i ne bi bio neki bitan doprinos, a nema više vremena da se čitava operacija u propagandnom smislu dovoljno efektno izvede. Ta okolnost, uzeta zajedno sa evidentnom neslogom među samim Albancima, i povrh toga nesumnjivom neusklađenošću pristupa EU i SAD, čini verovatnim da će se trenutno stanje nastaviti još neko vreme. Ako u Americi na jesen demokrate ne zamene Trampa, zamrznuti konflikt bi mogao opstati dosta dugo.

Da li u Srbiji postoje političke snage i nacionalne institucije koje bi mogle da spreče Vučića da se odrekne Kosova i Metohije? Da li ih vidite u SANU, SPC, Univerzitetu, Skupštini, opoziciji…?

Krajnje je vreme da se razume kako SANU i Univerzitet sačinjavaju pojedinci, čak po pravilu snažne individualnosti, od kojih svaka ima svoja uverenja i shvatanja, te da ih ne treba neprestano prozivati da se kao celine politički izjašnjavaju. Lično ipak verujem da postoje trenuci velikih, krajnjih nacionalnih kriza kada bi i te ustanove morale da zauzmu jedinstven i čvrst stav, a odricanje od Kosova (pod čime podrazumevam potpisivanje tzv. uzajamno obavezujućeg sporazuma) mislim da je takva prilika. Od Skupšine ovakve kakva je ne treba očekivati baš ništa u smislu otpora izvršnoj vlasti, ali bi Crkva bar na tom redutu morala da se konačno distancira od nosioca Ordena Svetog Save prvog stepena.

Kakav će biti stav SPS-a? Dačić se istakao lobiranjem da pojedine zemlje ponište priznanje nezavisnosti Kosova.

SPS nema ideologiju, a za stanje na Kosovu snosi istorijsku odgovornost. To je danas interesna grupa, koja se održava na iluziji ruske podrške i realitetu Bajatovićevih para. Sve drugo su predstave „za galeriju“ i manevri da se glava održi nad površinom vode, u šta spada i Dačićevo tobože diplomatsko petljanje. Jedini stav koji SPS već 20 godina ima jeste grčevit napor da se, na bilo koji način i bez obzira uz čije skute, politički preživi.

Kako će narod reagovati?

Narod može da reaguje samo ako postoji kakva-takva organizovana snaga koja će ga pokrenuti. Ako toga ne bude, nastaviće se potištenost, bezvoljnost i kukavna nada u novih 100 evra iz gospodareve ruke.

Da li će Vučića, šta god odlučio, Kosovo koštati političke karijere? Na koji način bi Vučić mogao da politički preživi Kosovo? To sigurno neće biti ni stanje “zamrznutog konflikta”. 

„Zamrznuti konflikt“ i jeste ono što ga već osam godina održava, pa ako hoćemo i učvršćuje, na vlasti. Za njega nema bolje vesti od odlaganja i zastoja u pregovorima. Ne zaboravimo ni moćnu propagandnu mašinu koju je sistematski izgrađivao i koja će učiniti sve da gorku istinu zamagli i prefarba u ružičasto. Ali uprkos svemu, potpisivanje sporazuma sa Prištinom on će – kao Milošević bombardovanje – politički za neko vreme verovatno preživeti, ali će biti smrtno ranjen.

Šta je u ovom trenutku Srbiji veći problem – Kosovo ili to što u državi nema vladavine prava, slobode medija, političkih sloboda…

Da je država ono što bi mogla i što bi trebalo da bude, kad bi dakle posedovala sve to što nabrajate, i kada ne bi bila toliko duboko prožeta kriminalom, ni Kosovo joj ne bi bilo tako prosto oteti.

Autor: Velimir Perović

Ceo intervju profesora Vladete Jankovića pročitajte na Direktno.rs

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.