Vlada Srbije predložila slobodan izvoz brašna

FOTO: Vlada Srbije

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Ovom Odlukom uvedena su kvantitativna ograničenja izvoza na mesečnom nivou za određene poljoprivredno-prehrambene proizvode, ali i predložen slobodan izvoz brašna.

Vlada navodi da je snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu dobra i da slobodan izvoz brašna ne može da ugrozi snabdevenost domaćeg tržišta.

Poručuju da će izvoz omogućiti rasterećivanje silosa za novi rod pred žetvu, kao i da će se njime sačuvati tržišta, s obzirom na to da je Srbija tradicionalni izvoznik brašna na tržišta zemalja iz regiona.

„Imajući u vidu dovoljne raspoložive količine brašna i pšenice, slobodan izvoz brašna koji je predložen ovom odlukom, imaće višestruki pozitivan ekonomski uticaj na domaće tržište, dovešće do većeg upošljavanja domaćih prerađivačkih kapaciteta i mlinovima omogućiti akumulaciju finansijskih sredstava neophodnih za otkup novog roda u žetvi“,zaključuje se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.