Nacionalni dan dobrovoljnog davanja krvi u Kosovskoj Mitrovici – akcija do 14 časova

FOTO: Radio Mitrovica sever

Crveni krst Kosovska Mitrovica je povodom obeležavanja Nacionalnog dana dobrovoljnog davanja krvi organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi na Odeljenju za transfuziologiju Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Zainteresovani, redovni davaoci i svi ostali koji žele da daju krv to mogu učiniti do 14 časova.

Ispred Crvenog krsta Kosovska Mitrovica Jelena Mihajlović kaže da Crveni krst svake godine obeležava Nacionalni dan dobrovoljnog davanja krvi, kako bi se prikupilo što više ove dragocene tečnosti.

„U okviru Nedelje Crvenog krsta mi tradicionalno svake godine obeležavamo današnji dan. Odziv je za sada veliki i ovom prilikom bih pozvala što više ljudi da dođu i učestvuju u akciji“, kazala je Mihajlović.

Doktorka Emilija Rikalo ističe da su zadovoljni dosadašnjim odzivom i dodaje da se ovoj akciji priključio veliki broj humanih ljudi, koji krv daju po prvi put.

„Neki od davalaca su ovde prvi put a neki od njih krv daju već nekoliko puta. Svi su dobrodošli, ali naravno to ne podrazumeva samo današnji dan već i ostale dane, zato što vaših pet minuta zaista može spasiti nečiji život“, rekla je ona.

Višeslav Vukomanović, koji je dobrovoljni davalac po 78. put, kaže da će tako nastaviti i u budućnosti, ako mu zdravstveno stanje dozvoli i pozvao je mlađe generacije da dođu i priključe se akciji.

„Krv je dragocena tečnost i treba pomoći svakome, ako ste u prilici i mogućnosti. To je jedan zaista human gest. Mladima bih poručio da se ne plaše i da dođu, jer ovo je kao kad vas komarac ujede i zaista ne osećate nikakvu bol“, rekao je Vukomanović.

Nedelja Crvenog krsta obeležava se temom koju je opredelila Međunarodna federacija društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, pod nazivom “Zajedno činimo svet humanijim”.

Radio Mitrovica severPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.