Vlada Srbije izmenila odluku o cenama osnovnih životnih namirnica, poskupeli šećer i mleko

osnovne namirnice
FOTO: Nova.rs

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije izmenjena je Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica u cilju, kako su naveli, „dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena, koje su važne za snabdevanje potrošača“.

Odlukom o izmeni uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, koja je upravo usvojena, ograničene su maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera u svim pakovanjima, koja ne sme prelaziti 103 dinara po kilogramu, koja je do sada bila najviše 97 dinara i maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 120, umesto dosadašnjih 114 dinara.

Novom Uredbom ostaju ograničene maksimalne maloprodajne i proizvođačke cene brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašna tip T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma. Marže za ove proizvode ostale su nepromenjene, dakle smeju da iznose najviše 10 odsto.

Ograničene su maksimalne maloprodajne cene i maksimalne proizvođačke cene za svinjski but bez kostiju, svinjsku plećku bez kostiju, svinjski vrat sa kostima i svinjsku slabinu sa kostima, kao i maksimalna maloprodajna i maksimalna proizvođačka cena svežeg pilećeg trupa. Marže su i za meso ostale nepromenjene.

Uredbom se ograničavaju proizvođačke cene, kao i one u trgovini na veliko i u trgovini na malo, za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje ne smeju biti veće od cena koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine. Dakle, ulje neće poskupljivati.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, a važi do 30. septembra 2022. godine.

Nova.rs

KoSSev: Vlada Srbije donela je i odluku o produžetku Uredbe za ograničenje cena goriva, koja će važiti do kraja septembra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.