Vučić: Možda Evropljani znaju bolje, ali ja rešenje ne vidim

Za razliku od evropskih političara, ja ne vidim nikakvo rešenje u ovom trenutku. Ne postoji mogućnost da se pre 1. septembra tako nešto reši, poručio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić komentarišući poslednje poruke međunarodnih zvaničnika – da veruju da će se pitanje registarskih tablica rešiti, kao što je to učinjeno i sa ličnim kartama.

Jednu od poslednjih ovakvih poruka, uputio je u protekla dva dana visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj. On je ipak naglasio da je pitanje tablica mnogo teže rešiti.

„Rešili smo problem ličnih karata i recimo pasoša, slobodnog kretanja ljudi. Tablice je teže rešiti, jer, tu nije reč samo o kretanju nekoga, to je imovina koja se može prodati i kupiti. Ali ja sam optimista. Mislim da će za nekoliko nedelja, a do tada ćemo imati dvomesečni period, to nije nešto što će se desiti sutra. A Kurti je prihvatio proces od oko dva meseca kako bi izbegao situaciju koja bi mogla da stvori veću opasnost“, kazao je Borelj juče u intervjuu za RSE.

Vučić danas poručuje da „možda Evropljani znaju bolje“, ali da sa druge strane on rešenje ne vidi.

„Evropski političari su mnogo pametniji od mene i ozbiljniji. Oni ne moraju da budu mrgudi kao ja i ne moraju uvek da imaju pesimističan i loš scenario u glavi“, kazao je Vučić.

Podseća da je kosovski premijer, Aljbin Kurti, tokom poslednjih razgovora u Briselu izjavio da veruje da će njegova ideja imati velikog uspeha, pošto je, kako kaže, siguran da će Srbi prihvatiti da zamene KM table.

„1. septembra će oni svakako ići sa tom svojom kampanjom i pokušavati Srbe na nateraju da promene tablice. Mislim da u tome neće imati velikog uspeha“, ističe.

Dodaje da je sve to proces koji će da traje, te da je Srbija svakako od 1. septembra „suočena sa tim problemom i biće suočena sa tim problemom“.

„U ovom trenutku ne vidim nikakvu mogućnost pomaka, a zbog nepostojanja želje kod Prištine da na bilo koji način razgovara o racionalnim i kompromisnim rešenjima“, naglasio je Vučić.

Kaže i da sa tim u vezi, važne posete i razgovore očekuje po završetku Samita „Otvoreni Balkan“ i posete predsednika Turske, Redžepa Taipa Erdogana, ali i drugih posrednika koji će dolaziti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.