Vlada Srbije ispuniće ultimativni uslov EU i izbaciti KiM iz preambule Ustava

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije, Slobodan Samardžić rekao je danas na konferenciji za štampu u Beogradu, da će EU izvršiti veliki pritisak na Srbiju da Kosovo i Metohiju izbaci iz preambule Ustava, ali i da će Srbija u jednom momentu i ispuniti taj "ultimativni" uslov, saopšteno je na Internet stranici DSS-a. 
 
„Očekujem da će Vlada Srbije to ispuniti budući da je do sada završila 95 odsto posla u vezi sa faktičkom i pravnom predajom Kosova“, kazao je Samardžić, dodavši: „Ako Srbija to bude prihvatila, a biće pred takvim ultimatumom, to će biti kapitualacija a onda će morati da se pokrene postupak za promenu Ustava. Da li će to biti za šest meseci ili godinu dana ne mogu da tvrdim ali je sasvim izvesno da ako je to uslov moraće se ispuniti".
 
On tvrdi da je očigledno da je Brisel spreman da Vladi Srbije bar za neko vreme, dok ne stane na noge – progleda kroz prste i tako dopusti odlaganje pokretanja promene Ustava Srbije na određeno vreme. 
 
Samardžić se dotakao i pitanja referenduma za promenu Ustava: „Mislim da tu ona (Vlada Srbije) ima problem referenduma jer je pitanje da li bi on uspeo s obzirom da je to jedna tako osetljiva tema, osetljiva i za vladu“. 
 
Samardžić je na kraju naglasio i to  da je premijer Aleksandar Vučić temi Kosova posvetio jednu od 55 stranica svog ekspozea i da je jasna politika srpske vlade da će ispuniti sve zahteve koja pred nju postavlja EU kako bi put ka Uniji bio čvrst i siguran.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.