Dogovor o OSK-u možda sutra?

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan) 
 
Lideri vodećih političkih stranaka na Kosovu, ni danas nisu postigli dogovor o Oružanim snagama Kosova. RTK1 prenosi, pozivajući se na svoje izvore, da se razgovor o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u Oružane snage Kosova nastavlja sutra.
 
”Ni danas, nakon dva sata razgovora u američkoj ambasadi, lideri političkih stranaka nisu postigli dogovor o Oružanim snagama Kosova ” , preneo je izvor RTK1. 
 
Formiranje OSK trebalo je da bude na dnevnom redu današnje sednice skupštine Kosova. 
 
Srpski poslanici su najavili da neće prisustvovati sednici kada na dnevnom redu bude pitanje OSK, ističući da nisu za formiranje te formacije.
 
Za izglasavanje amandamana o promeni Ustava, kojim bi se omogućilo formiranje OSK-a, potrebne su dve trećine glasova poslanika I dve trećine poslanika manjinskih zajednica. 
 
Bez glasova srpskih poslanika nemoguća je promena Ustava i formiranje OSK-a.
 
Srbi traže nastavak rezervisanih mesta I u naredna dva mandata skupštine Kosova, ne vezujući to pitanje sa formiranjem OSK-a.
 
Od ishoda dogovora o OSK i rezervisanim mestima za manjinske zajednice zavisi i datum održavanja prevremenih opštih izbora na Kosovu.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.